pavlograd.info 16.07.2024 10:44

В низці областей України через аномальну спеку та збільшення дефіциту в енергосистемі були введені екстрені відключення світла.

Про те, в яких областях були введені аварійні відключення світла – в матеріалі РБК-Україна.

Харківська область

Окрім погодинних графіків відключень, на тлі аномальної спеки, також застосуються й аварійні. Обмеження розповсюджуються на всі райони області.

Дніпропетровська область

"Через збільшення дефіциту електроенергії у Дніпропетровській області введені екстрені відключення світла. Таке розпорядження дав НЕК Укренерго", – повідомляє ДТЕК Дніпровські електромережі.

Зазначається, що під час екстрених відключень, графіки, які були спрогнозовані раніше – не діють.

Полтавська область

Окрім того, аварійні відключення також діють й у Полтавській області. З 09:58 в регіоні були додатково застосовані 2 черги графіка екстрених енергообмежень.

Донецька область

Також через збільшення дефіциту електроенергії екстрені відключення були введені й у Донецькій області.

До аварійних відключень приєдналась Сумська область й не тільки

За словами заступника міністра енергетики Світлани Гринчук в ефірі телемарафону, з 10:00 аварійні відключення діють також у Сумській, Запорізькій, й Кіровоградській областях.

"Сьогодні доводиться застосовувати обмеження електропостачання для того, щоб уберегти енергосистему від ще більшої руйнації. Обмеження плануються протягом всієї доби. Також через вихід з ладу обладнання на одному з енергооб'єктів сьогодні планується застосовування 4 черг відключень споживачів", – розповіла вона.

Погодинні та екстрені графіки відключень

Наразі в Україні діють два основних типи відключень:

  1. стабілізаційні;
  2. аварійні.

Стабілізаційні відключення запроваджуються для вирівнювання навантаження на енергетичну систему з метою недопущення її перевантаження. Графіки планують заздалегідь, у зв'язку з чим це дозволяє громадянам підготуватись до обмежень.Загалом обмеження тривають протягом декількох годин, але це залежить від потреб енергосистеми.

Аварійні відключення, своєю чергою, запроваджуються з метою негайного усунення небезпеки аварійних ситуацій, які можуть призвести до значних пошкоджень енергетичної інфраструктури. Відповідно, вони відбуваються раптово й без попереджень, а їх тривалість залежить від часу, необхідного для усунення аварій або ж ризиків.

Ситуація зі світлом в Україні

Протягом останніх місяців ворог посилив масовані обстріли проти України. Зокрема під удари потрапляли об'єкти енергетичної інфраструктури, що спровокувало повернення вищезгаданих графіків відключень.

Значний дефіцит енергії в країні є результатом 8 масованих атак росіян, внаслідок яких Україна втратила 9 ГВт виробничої потужності українських електростанцій.

Як приклад, така потужність дорівнює літньому споживанню у пікові години у Нідерландах, Фінляндії або ж Словаччини разом з країнами Балтії.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, ймовірно ситуація зі світлом повинна буде покращитись вже у 20 числа липня. Тоді ж будуть завершені ремонтні роботи на деяких об'єктах генерації.

Також можливо й те, що вже у вересні відключення взагалі перестануть застосовувати. Втім, такий сценарій не буде довготривалим.

Під час підготовки матеріалу використовувались повідомлення ДТЕК, "Укренерго", "Полтаваобленерго", "Харківобленерго".

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.