pavlograd.info 04.03.2020 14:00

Кількість завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності за останній час набула загрозливого масштабу. Лише за останній рік сотні таких повідомлень надійшли до правоохоронних органів Дніпропетровської області. за подібні вчинки, передбачена кримінальна відповідальність згідно статті 259 КК України у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 6 років.

За подібні вчинки зі сторони неповнолітніх громадян, до адміністративної відповідальності буде притягнуто їх батьків.

У кожному випадку обов’язково до перевірки повідомлень про закладення вибухівки на місце події прибувають слідчо-оперативні групи органів національної поліції, органів СБУ, фахівці-вибухотехніки, кінологи, рятувальники, працівники медичних та комунальних служб, представники інших відомств. Адже доки спеціалісти витрачають сили та час на пошуки неіснуючих вибухонебезпечних предметів, хтось саме в цю мить може дійсно терміново потребуватиме допомоги.

В черговий раз звертаємо увагу громадян, що за подібні вчинки, передбачена кримінальна відповідальність згідно статті 259 КК України у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 6 років. Якщо такі дії призвели до тяжких наслідків, або скоєні повторно – порушникам загрожує від 4 до 8 років ув’язнення. За необдумані жарти дітей, відповідальність нестимуть їх батьки, відповідно до ст. 183 «Завідома неправдивий виклик спецслужб» КУпАП.

Кількість завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності за останній час набула загрозливого масштабу. Лише за останній рік сотні таких повідомлень надійшли до правоохоронних органів Дніпропетровської області.

Зокрема згідно вироку Синельниківського міськрайсуду Дніпропетровської області до кримінальної відповідальності за ст. 259 КК України на початку 2020 року притягнуто місцевого мешканця «К» на 4 роки позбавлення волі, який, жартуючи, «замінував» залізничну станцію «Синельникове-1».

У зв’язку зі збільшенням кількості неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян та суспільною небезпечністю таких правопорушень, Кабінет Міністрів України, 20 грудня 2019 року подав до Верховної Ради України законопроект про посилення кримінальної відповідальності за неправдиві повідомлення про замінування об’єктів. Законопроектом пропонується посилити відповідальність за такий вид злочину, зокрема передбачено обов’язкове додаткове покарання у вигляді конфіскації майна.

Також згідно з проектом закону, частина друга ст. 259 КК України, викладається в новій редакції, яка встановлює посилення кримінальної відповідальності за псевдозамінування об’єктів критичної інфраструктури або об’єктів чи споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади, закладів охорони здоров’я, закладів освіти, каратимуся позбавленням волі на строк від 4 до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна порушника.

Отже, перш ніж здійснювати фейкові повідомлення про мінування, подумайте про наслідки та неминуче покарання за такі «жарти».

Запись В Синельниково місцевого жартівника, який «замінував» залізничну станцію, засудили на 4 роки позбавлення волі впервые появилась .