pavlograd.info 31.07.2018 00:10

Наразі на Дніпропетровщині, зокрема на Павлоградщині, практично завершена жнива ранніх зернових культур. Левова частка від заготовленого зерна належить пшениці. Майже 640 тисяч гектарів посівної площі вже оброблено аграріями. Про це повідомляє департамент агропромислового розвитку Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

За словами працівників сільськогосподарської галузі, в цьому році область збере приблизно 32 центнера з гектара зернових. Фермери планують завершити жнива ранніх зернових культур до кінця першого тижня серпня. За прогнозами фахівців в засіках господарств області буде зібрано 2,4 мільйона тонн зерна.

Завершуються жнива і у павлоградских хліборобів. А саме у 147 сільськогосподарських підприємств району – 19 товариств з обмеженою відповідальністю, 12 приватних підприємств, 115 фермерських господарств одного сільськогосподарського кооперативу і одноосібників. В цьому році підлягали прибиранню (усіма формами господарювання Павлоградщини) ранніх зернових культур – 32 тис. га і озимого ріпаку – 3,23 га. Найбільший відсоток серед ранніх зернових культур нинішнього врожаю займає озима пшениця (65 %) і ярий ячмінь (27 %). Решта припадає на озимий ячмінь, озиме жито, затяту пшеницю, овес і горох.

Як інформувала виконуюча обов’язки начальника відділу агропромислового розвитку Павлоградської райдержадміністрації Юлія Дейнеженко, валовий збір ранніх зернових культур буде значно меншим від очікуваного.

«Особливості природо-кліматичних умов в 2017-2018 роках значно вплинули на розвиток посівів озимих зернових, ярих зернових, а також зернобобових культур в поточному році. Спекотна погода в квітні-травні гнітила зростання і розвиток всіх зернових культур. Тому і жнива цього року настали в більш ранній термін ніж в середньому в попередні роки. Говорити про те, якою буде врожайність поки ще рано, але судячи по поточному стану посівів, є надія зберегти непогані показники валового збору», – каже Юлія Дейнеженко.

За її словами, збір врожаю в Павлоградському районі планується провести в оптимальні строки – за 11-14 днів при сприятливих погодних умовах. А також планується приділити увагу якісній підготовці ґрунту під посів озимих культур врожаю майбутнього року. Наразі вся зернозбиральна техніка, в тому числі 121 комбайн, в повній бойовій готовності. Чітко відпрацьовано питання про те, яке господарство буде допомагати іншому збирати врожай після завершення жнив на власних полях. Всім керівникам сільськогосподарських підприємств керівництвом району надані відповідні рекомендації.

До речі, станом на 26 липня, незважаючи на дощову погоду минулого тижня, в Павлоградському районі вже було зібрано 85 % врожаю озимої пшениці, 97 % – озимого ячменю, 100 % – гороху та 12 % – ярої пшениці.

Що стосується майбутнього врожаю в 2019 році, то прогнозується засіяти озимих культур під урожай 2019 року 27,2 тис. га, з них озимих на зерно – 25,9 тис. га. Для виконання цієї програми необхідно засипати в засіки 5,4 тис. тонн насіння озимих зернових культур.

Кріста Офенбах