pavlograd.info 13.09.2022 15:36

В Україні презентували "Київський безпековий договір", що містить рекомендації до міжнародних гарантій безпеки для України. Зокрема, він передбачає утримання держав-гарантів від скасування санкцій проти РФ до припинення агресії проти України та компенсації усіх збитків.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Офіс президента.

Рекомендації щодо безпекових гарантій для України сьогодні презентували керівник Офісу Президента Андрій Єрмак і колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен у Києві.

У рекомендаціях закликають до створення Київського безпекового договору – спільного документа про стратегічне партнерство, який об’єднає Україну та держави-гаранти.

Передбачається багаторівневий підхід до гарантій: основна група союзників має взяти на себе чіткі зобов’язання щодо підтримки ЗСУ, а ширша група надасть невійськові гарантії, побудовані довкола санкційних механізмів.

Гаранти повинні утримуватися від скасування санкцій проти Росії, узгоджених з 2014 року, допоки Москва:

не припинить агресію проти України;
не гарантує, що в майбутньому не нападе на Україну;
не компенсує Україні збитки, завдані під час вторгнення.

Запропоновані рекомендації передбачають:

Україні потрібні ресурси на утримання потужних ЗСУ, здатних протистояти збройним силам та іншим воєнізованим формуванням РосіЇ.
Багаторічні стабільні інвестиції в оборонно-промислову базу України, масштабована передача зброї та розвідувальна підтримка з боку союзників, інтенсивні тренувальні місії та спільні навчання під егідою ЄС й НАТО.
Гарантії безпеки повинні окреслюватиму низку зобов’язань, узятих групою гарантів разом з Україною. Вони повинні бути політично та юридично обов’язковими для виконання.
Договір об’єднає основну групу країн-союзників та Україну. Група держав-гарантів може складатися зі США, Великої Британії, Канади, Польщі, Італії, Німеччини, Франції, Австралії, Туреччини, а також країн Північної Європи та Балтії, Центральної та Східної Європи.
Пакет гарантій містить превентивні заходи військового, фінансового, інфраструктурного, технічного, інформаційного характеру для уникнення нової агресії, а також заходи, які мають бути вжиті невідкладно у разі нового посягання на суверенітет і територіальну цілісність України.
Договір передбачає повноцінний санкційний пакет проти РФ, а також може містити додаткові компоненти, як угоди про забезпечення України сучасними системами ППО/ПРО та регіональні угоди про безпеку в Чорному морі.
Гарантії безпеки не замінюють прагнення України вступити до НАТО.

Повний текст рекомендації – за посиланням.

Нагадаємо, раніше заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга заявляв, що однією з головних гарантій має стати так званий "повітряний щит", тобто надання Україні засобів, які допоможуть захистити небо від російських ракет та авіації.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.