pavlograd.info 11.05.2021 18:13

На сегодняшний день в условиях рынка тариф для населения должен быть в два раза выше ныне действующего и отличаться в зависимости от региона Украины. Об этом на своей странице в Facebook написал заместитель министра энергетики Юрий Бойко.

«Кінцева ціна на електричну енергію для споживачів (в тому числі – побутових) складається з безпосередньо вартості електроенергії на ринку, тарифу на її передачу високовольтними мережами НЕК «Укренерго», тарифу на розподіл низьковольтними мережами операторів систем розподілу, тарифу на постачання та податків.

Для побутових споживачів ця ціна мала б бути вже з 1.07.2019 значно вищою відносно поточної (1,68 грн/кВтгод) та диференційованою залежно від області. Так, станом на сьогодні ціна мала б становити від 2,60-2,96 грн/кВт*год по м. Києву та Дніпропетровській області, до 3,70-4 грн/кВт*год у Івано-Франківській та Луганській областях відповідно (тариф на розподіл на сьогодні найвищий саме в Луганській області і є втричі вищим, ніж в м. Києві). Власне, щоб зробити електроенергію більш доступною для населення та уникнути диференціації по регіонам, Урядом ще 5 червня 2019 р. прийнято згадану Постанову № 483 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії».

… Наразі середня вартість електричної енергії для побутових споживачів складає близько 1,60 грн/кВт*год (з урахуванням зонного обліку), з яких лише транспортна складова (середньозважена) становить 1,51 грн/кВт*год. Таким чином, на безпосередньо електричну енергію залишається лише 9 копійок. І це ще не враховуючи небаланс в рамках Бурштинського енергоострову! Адже 30% товару ПрАТ «Укргідроенеро» не вистачає для покриття витрат ГП (ГП має продати 30 % прогнозного товару ПрАТ «Укргідроенеро» в зоні ОЕС України і за виручені кошти купити достатні для потреб населення в зоні Бурштинського енергоострову обсяги електричної енергії).

Тобто, навіть за умови повної оплати населенням за спожиту е/е, зібраних електропостачальниками коштів не вистачить щоб повною мірою розрахуватися з державними виробниками за встановленими пільговими цінами, які, при цьому, ще й не покривають собівартість виробництва електричної енергії”.

Запись Тариф на электроэнергию для населения будет в два раза выше, – ждать остается недолго впервые появилась .