pavlograd.info 10.02.2021 21:43

После административной реформы новые райсоветы проработали уже полгода. О проблемах не только финансирования райсоветов, но их полномочий, – совещались в Днепропетровском облсовете 9 февраля.

«Не маючи усіх повноважень, районні ради не можуть вирішити нагальні питання жителів своїх територій. Наприклад, у Новомосковському районі деякі населені пункти мають перебої з постачанням питної води. Мова йде про с. Вільне та смт Губиниха. У зв’язку з об’єднанням деяких районів загострилося питання транспортного сполучення.

Також у Кам‘янському районі виникла проблема з прийняттям бюджету», — зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Задля вирішення цих питань керівництво Дніпропетровської обласної ради провело робочу зустріч з очільниками районних рад.
За результатами зустрічі від Дніпропетровської обласної ради були надіслані листи до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та Асоціації обласних рад.

У листах зазначені пропозиції щодо формування загального фонду районних бюджетів такими стабільними доходами:
а) 2 – 3 % податку на доходи фізичних осіб, що сплачується на
відповідній території;
б) 1 % рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату;
в) 3 % плати за землю, що сплачується на відповідній території;
г) 3 % єдиного податку, що сплачується на відповідній території.

Це дозволить районним бюджетам отримувати кошти на розвиток інфраструктури, а також збереження об’єктів комунальної власності. У тому числі соціально значущих, що надають необхідні послуги для населення.

Окрім того, пропозиції торкнулись змін у визначенні повноважень новоутворених рад. У тому числі, управління освітніми, медичними, спортивними закладами. Відповідальність за ремонти та утриманням доріг. Допомога сільським та селищним радам, залучення інвестицій, збір та утилізація побутових відходів і багато іншого, що забезпечує життя громад області», – говорится в сообщении.

Напомним, в 2020 году в области вместо 22 стало всего 7 районов: Днепровский, Каменской, Криворожский, Никопольский, Новомосковский, Павлоградский и Синельниковский.

Читайте по теме: Павлоградский районный совет просто обречен решать проблемы всего региона

Запись Районным советам Днепропетровщины не достает рентной платы впервые появилась .