pavlograd.info 25.07.2019 13:19

На кінець 2018 року за кордоном постійно перебували 3,2 млн українців. І це лише офіційна статистика, а от неофіційні дані свідчать про те, що за останні 8 років державу залишили понад 6 млн громадян. Насправді в Україні є гідні альтернативи працевлаштування. На Дніпропетровщині можна заробляти не менше, ніж у Польщі.

Газета «Наше Місто» № 30 (4025) від 25.07.2019 проаналізувало, скільки заробляють українці в Польщі та скільки залишається грошей після сплати за житло, харчування та інші неминучі витрати.

За останніми
даними Головного статистичного управління Польщі, середня заробітна плата
працівників робочих спеціальностей у сільському господарстві становить 2 744
злотих (або 21 154 грн) на місяць. Разом із тим слід провести розрахунки обов’язкових
витрат. Оренда кімнати для однієї людини в середньому коштує 800 злотих на
місяць. Ще 300 злотих піде на харчування. 80 злотих – це витрати на Інтернет та
мобільний зв’язок, ще 40 злотих – на інші побутові потреби. Таким чином, якщо
не враховувати витрати на медичне обслуговування та транспорт, мінімальний
прожитковий мінімум у Польщі складає 1 220 злотих. Отже, у заробітчанина
залишається 1 524 злотих на місяць, тобто трохи більше 10 тис. грн.

«Усім відомо, що в аграрному секторі Польщі українським заробітчанам доводиться працювати не 8, а 12 годин на добу. Зазвичай вони мають лише один вихідний на тиждень. Окрім того, українці за кордоном змушені майже половину свого заробітку витрачати на проживання (умови якого важко назвати домашніми), харчування, транспорт не лише у Польщі, але й на дорогу до неї та назад, візи тощо. Наші працівники робочих спеціальностей заробляють приблизно ті самі кошти – 13-15 тис. грн, але мають зручніший графік (8 годин на день при 5-денному робочому тижні)», – розповідає керівник служби управління персоналом Дніпропетровського регіону ПрАТ «Оріль-Лідер» агроіндустріального холдингу МХП Ірина Новікова.

Представник МХП проінформувала, що на
підприємстві багато вакансій – починаючи від робочих професій на виробництві та
закінчуючи позиціями інженерів і керівників структурних підрозділів.

«На підприємстві створені сприятливі умови для кар’єрного зростання. Ми шукаємо та всебічно підтримуємо талановитих людей, що прагнуть професійного розвитку і хочуть удосконалювати виробничі процеси. Співробітники «Оріль-Лідер» не витрачають гроші на обіди, адже підприємство годує працівників всього за 1 грн, трансфер (ми безкоштовно розвозимо людей на роботу та з роботи). Щомісяця кожен працівник отримує премію натуральним продуктом – 6,5 кг курятини. Отже, наше підприємство гарантує людям офіційне працевлаштування з оплачуваною відпусткою та лікарняними, гідну заробітну плату. При цьому вони живуть вдома! Також МХП надає можливість своїм працівникам додатково заробляти, беручи участь у різноманітних проектах. Наприклад, якщо хтось має думки стосовно вдосконалення якогось виробничого процесу тощо, можна зареєструвати свою ідею, її розглянуть експерти у цій галузі. Якщо її реалізують, співробітник отримає фіксований бонус і відсоток від вартості економічного ефекту впровадженої ідеї. У МХП ми вітаємо іменинників, вручаючи їм приємні солодкі подарунки. Наші найкращі співробітники їздять відпочивати у корпоративні подорожі. Зараз чергова група відправилась у серце Карпат – курорт Яремче», – зазначила Ірина Новікова, додавши, що працівників МХП, які приїхали з інших міст, компанія забезпечує сімейними гуртожитками та окремими службовими квартирами.

Щороку МХП
визнають платником податків №1 у вітчизняній аграрній галузі, що є найкращим
свідоцтвом прозорої діяльності компанії та чесності роботодавця. Наразі в
холдингу працюють 28 тис. осіб. Протягом кількох останніх років МХП утримує
лідерські позиції в рейтингу найбільших роботодавців України в аграрній сфері.

Запись ПрАТ «Оріль-Лідер» пропонує гідну альтернативу роботі в Польщі впервые появилась Наше Місто.