pavlograd.info 19.05.2018 17:15

По провулку між вулицями Центральна та Харківська, на території колишньої військової частини, де більше 100 років тому були казарми Керч-Єнікольського полку, під шаром асфальту, який наразі злазить, ховається старовинна бруківка.

До речі, ще у минулому році виявилось, що ці казарми вважаються щойно виявленими об’єктами культурної спадщини та пам’яткою історії. Тут навіть на сходах з чавуну були відлиті катеринівські вензелі, а на кількох цеглинах журналісти знайшли штампи – особливі позначки з літерами «Е» (перша літера ім’я цариці Катерини), що доводять походження та великий вік будівлі. Тож можна припустити, що і бруківці, яка була покладена на дорогу, близько ста років. Деякі павлоградці кажуть, що вона була сюди покладена царськими робітниками.

Особливо добре з-під асфальту ці старовинні камені видно біля Покровського гарнізонного храму. Мер вважає цю бруківку історичною цінністю і мріє її відновити.

«У мене є мрія дістати «витягнути» з-під асфальту камінь – там повністю бруківка. Треба зняти старий асфальт. Потім підняти дорогу сантиметрів на п’ятдесят і знову викласти цей камінь. Але все це впирається в гроші і час», – розповів журналістам мер Павлограда Анатолій Вершина під час прес-туру.

Однак місцеві мешканці хвилюються, що коли цю бруківку знімуть, вона пропаде безслідно і ніхто її назад не поверне, бо цей старовинний камінь через свою історичну цінність сьогодні коштує близько півмільйона гривень.

Кріста Офенбах