pavlograd.info 30.11.2018 14:48

Близько 15% населення планети – інваліди. В Україні – 3 мільйони. Кожна 50-а дитина – з особливими потребами. Це катастрофічна за своїми масштабами цифра. Проблеми інвалідів в кожній державі схожі між собою-адаптація в соціумі, бар’єрність середовища, менталітет співвітчизників. Їх соціалізація вкрай утруднена, вже починаючи з тої миті, коли потрібно вийти на вулицю, де вони стикаються не лише з байдужністю суспільства, а й з тим, що більшість громадян не готові бачити поруч з собою інваліда.

З метою привернення уваги до людей з особливими потребами, їх включення, як в суспільну структуру, так і процеси розвитку 25 років назад Генеральна Асамблея ООН оголосила 3 грудня Міжнародним Днем інвалідів. А з 3 травня 2008 року в чинність вступила Конвенція про права інвалідів, що є правозахисним документом і передбачає:– – повагу властивої людини гідності;
– недискримінації;
– повне включення в суспільство;
– повагу особливостей інвалідів і їх сприйняття в якості компоненту

– багатоликості людства.

В КЗ «Павлоградська стоматологічна поліклініка» ПМР турботливо відносяться до цієї
категорії населення. Протягом багатьох років надання стоматологічної допомоги особам з особливими потребами, як в домашніх, так і амбулаторних умовах є одним з пріоритетних напрямків діяльності закладу, адже в більшості випадків в результаті, як вроджених вад, так і різноманітних захворювань стан їх зубощелепної системи потребує корекції.Бажаємо всім людям з особливими потребами, щоб суспільство згадувало про них не лише в цей день

Завдяки придбаному за кошти «Бюджету розвитку» портативному обладнанні спеціалісти закладу мають змогу надавати якісну стоматолгічну допомогу особам з обмеженими можливастями в домашніх умовах.

Лише в 2018 році здійснено 126 виїздів лікарями лікувальних та ортопедичного відділень. Безкоштовно запротезовано 23 особи цієї категорії. З них інвалідів війни- 4; інвалідів УБД – 1; інваліди І та ІІ груп загального захворення та інвалідів дитинства – 18 осіб.

Співробітники закладу і в подальшому будуть прикладати зусилля для надання якісної, повноцінної стоматологічної допомоги інвалідам, як в домашніх, так і в поліклінічних умовах.

Бажаємо всім людям з особливими потребами, щоб суспільство згадувало про них не лише в цей день, а переймалось їх проблемами постійно, не забуваючи, що головне для них – увага і розуміння.

Завідувач ортопедичного відділення
КЗ « Павлоградська стоматологічна поліклініка» ПМР Микола Іванович Воротинцев

Запись Бажаємо всім людям з особливими потребами, щоб суспільство згадувало про них не лише в цей день впервые появилась .