pavlograd.info 25.11.2018 19:08

За 9 місяців 2018 року 51 мешканець Павлограда вперше в житті захворів на туберкульоз, з них – 3 дітей та 1 підліток. Менше третини з усіх осіб, що захворіли мали постійне місце роботи. У 17 пацієнтів мало місце поєднання туберкульозу та ВІЛ.

Про це повідомляє Міський фтизіатр Олена Юріївна Гриб.

"Туберкульоз – це інфекційне захворювання, викликане бактерією Mycobacterium tuberculosis. Мікобактерія також відома як паличка Коха, за ім'ям відкривача. Вона передається повітряно-крапельним шляхом, коли хвора людина кашляє чи чхає.

Зазвичай, туберкульоз вражає легені, рідше – інші органи та системи. Без належного лікування ця хвороба може бути смертельною. Для зараження туберкульозом достатньо десятьох бактерій. Але чи призведе зараження до хвороби, залежить від нашого імунітету. 90-95% людей не захворіють.

Якщо імунна система не спрацює як слід, то може розвинутись або прихована інфекція, або туберкульоз. Інколи від зараження до прояву хвороби минають роки" – розповіла спеціаліст.

Серед причин високої захворюваності на туберкульоз в Україні називають такі:

– поширеність ВІЛ-інфекції;

– невчасна діагностику;

– уникнення лікування;

– поширеність штамів із множинною стійкістю до антибіотиків.

За словами міського фтизіатра, єдиного способу захисту від туберкульозу нема. Офіційні поради стосуються заходів гігієни в приміщеннях, де збирається багато людей. Там має проводитись вологе прибирання та якісна вентиляція. Людям радять бути уважними до симптомів туберкульозу – тривалої трохи підвищеної температури (37◦С), кашлю і нічної пітливості. Профілактика ВІЛ та вчасне виявлення цього вірусу також суттєво підвищують шанс не захворіти на туберкульоз. На здатність організму протистояти туберкульозу особливо впливає якість харчування.