pavlograd.info 26.10.2024 02:59

У суботу, 26 жовтня, Ізраїль розпочав атаку на Іран у відповідь на масовану атаку балістичними ракетами на початку жовтня. Країна атакує військові цілі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Axios та офіційний Telegram Армії оборони Ізраїлю.

Зокрема, рано-вранці за місцевим часом іранське державне телебачення повідомило про вибухи в кількох районах країни, включаючи Тегеран. Після цього інформацію про атаку виданню Axios підтвердили два поінформовані джерела.

Пізніше ЦАХАЛ офіційно підтвердив, що розпочав заходи у відповідь за іранську атаку, здійснену на початку жовтня 2024 року.

"У відповідь на багатомісячні безперервні атаки режиму в Ірані на державу Ізраїль – зараз Армія оборони Ізраїлю завдає точних ударів по військових цілях в Ірані", – йдеться в повідомленні.

Там підкреслили, що режим в Ірані та його проксі в регіоні невпинно атакують Ізраїль з 7 жовтня – на семи фронтах, включаючи прямі атаки з іранської території.

"Як і будь-яка інша суверенна країна у світі, держава Ізраїль має право та обов'язок відповісти. Наші оборонні та наступальні можливості повністю мобілізовані. Ми зробимо все необхідне для захисту держави Ізраїль та її народу", – резюмував ЦАХАЛ

У коментарі NBC News двоє високопоставлених арабських чиновників повідомили, що початковий удар по Тегерану, імовірно, було завдано по казармам або офісу, а також по складу зброї.

Оновлено о 03:05

США не брали участь у військовій операції Ізраїлю проти Ірану. Про це написало Reuters з посиланням на американського чиновника, який говорив на умовах анонімності.

Оновлено о 03:15

Fox News повідомляє, що Білий дім був поінформований незадовго до того, як Ізраїль завдав авіаударів по Ірану.

Оновлено о 03:23

США останніми днями консультувалися з Ізраїлем з приводу масштабів і типів цілей, по яких будуть нанесені удари. Про це пише The New York Times.

Також Білий дім зазначив, що ізраїльська держава завдає ударів з метою самооборони і у відповідь на атаку Тегерана.

Що передувало

Нагадаємо, у вівторок, 1 жовтня, Іран завдав другої за рік масованої атаки на Ізраїль. Країна випустила близько 180 балістичних ракет. Детальніше про наслідки атаки – читайте в матеріалі РБК-Україна.

Також зазначимо, що в п'ятницю, 18 жовтня, стався витік даних про атаку Ізраїлю у відповідь по Ірану. Зокрема, в мережі почали поширюватися документи, датовані 15 і 16 числом цього місяця, які спочатку опублікував Telegram акаунт під назвою Middle East Spectator.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.