pavlograd.info 20.10.2024 15:57

Вибори президента та референдум у Молдові, де беруть участь також мешканці Придністров’я, проходить із аномально низькою активністю на дільницях, виділених для придністровських виборців.
Зокрема, біля дільниць, відкритих у школі міста Варниця, що зазвичай є найбільш завантаженими, і на яких на попередніх виборах збиралася значна черга – зараз вільно.
4 роки тому, коли влада Придністров’я фінансувала підвезення, виборці були змушені чекати тривалий час, щоби просто зайти на дільницю.
Виборці, що прямують на голосування, підтверджують аномально низьку явку.
"Раніше у нас агітували і організовували людей, щоби голосувати. Тепер йдуть ті, хто вважає це громадянським обов’язком", – поділився з кореспондентом один з виборців, мешканець міста Бендери, що назвався Костянтином і наголосив, що підтримує рух Молдови у ЄС.

Відсутність підвезення виборців призвела також до того, що більшість виборців з Придністров’я охоче повідомляють – вони підтримують європейський вибір Молдови. Це може принципово змінити результати волевиявлення на придністровських дільницях.
Втім, і кількість людей, що проголосували, буде принципово нижчою.
"У 2016 році у нас, на цій самій дільниці для придністровців, вже у 4 годині дня закінчилися бюлетені, і ми були змушені їхати у сусіднє село Гуру Бикулуй для передачі бюлетенів від них", – пригадує Тетяна Друч, голова виборчкому на дільниці 37/8. Зараз кількість бажаючих буде кількаразово меншою.