pavlograd.info 23.07.2024 08:58

Президент Зеленський продовжить шукати шляхи, щоб провести наступну мирну конференцію за участі Росії, але така участь має відбуватися на основі міжнародного права, а не тих "передумов", які Україні висуває Путін. Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції у Брюсселі за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ.
Саме так він відповів на запитання про те, чи вважає за можливе скликати наступний Саміт миру вже восени поточного року, і за яких умов до цієї зустрічі можливо долучити Росію.

"Я переконаний в тому, що Президент Зеленський буде продовжувати наступ у цих перемовинах, щоб мати наступну конференцію за присутності Росії. Це реально, безумовно. Ми вже сказали те, що було сказано, – наступний крок вимагає залучення Росії.
Але як треба сприймати те, що президент Путін сказав під час візиту прем’єра Орбана до Москви? Подивіться – це ті передумови, які висуває Путін. Так, зрозуміло, ми маємо покладати надії на мир через дипломатичні переговори, але на певній основі. І це не путінська основа", – зазначив Боррель.
Він повідомив, що під час спілкування з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою європейські урядовці обговорили наступні кроки після Саміту миру у Швейцарії. Вони погодилися, що має бути зроблено більше для залучення якомога ширшої присутності партнерів з усього світу.
"Саміт у Швейцарії мав добрий результат, але він має бути покращений. Близько 90 країн погодилися з підсумковою заявою цієї зустрічі, але ми маємо йти далі, щоб протидіяти російській пропаганді, роз’яснювати та пояснювати всім і кожному у світі, що саме відбувається. Що це Росія здійснює атаку проти України. Щоб нагадати, що є агресор, і є сторона, яка піддається агресії. Що Україна обороняється, і ми допомагаємо Україні у самозахисті", – сказав високий представник ЄС.

За його словами, правда у тому, що позиція ЄС залишається незмінною вже тривалий час. "Ми підтримуємо Формулу миру Президента Зеленського, яка є єдиним мирним планом у цьому місті, у Брюсселі. Єдиним мирним планом, який підтримує Європейський Союз", – підсумував Боррель.