pavlograd.info 22.11.2023 07:37

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні заявила, що станом на 21 листопада 2023 року, кількість жертв серед цивільного населення перевищила 10 тисяч, а поранених уже понад 18 500.
Про це говорить новий звіт ООН.
"Десять тисяч загиблих цивільних – це похмура віха для України. Війна РФ проти України триває вже 21-й місяць та загрожує перетворитися на тривалий конфлікт, що потягне за собою втрати людських життів, масштаби яких годі й уявити", – заявила голова Моніторингової місії Даніель Белль.

За даними комісії, значна частина смертей та поранень фіксується далеко від лінії фронту. Це пов'язано з тим, що російська армія застосовує далекобійні ракети і баражувальні боєприпаси. Вони вражають населені пункти по всій країні.

За останні 3 місяці більшість жертв сталися на підконтрольній уряду України території.
"Можна констатувати, що в Україні зараз немає повністю безпечних місць", – сказала Белль.

Вона також звертає увагу на те, що часто гинуть літні люди, які не мають можливості виїхати у безпечні місця.
Водночас в ООН вважають, що реальна кількість втрат серед цивільних значно вища озвученої.
В ООН не бачать геноцид українців
Зазначимо, що нещодавно голова Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ерік Месе заявив, що організація все ще не дійшла висновку, що в Україні відбувається геноцид.
За його словами, комісія не має достатніх доказів, які б відповідали юридичній кваліфікації Конвенції про геноцид.
Разом з тим спеціальний доповідач ООН з питань тортур Еліс Джілл Едвардс заявила про те, що катування російських силовиків щодо українців є частиною політики Кремля.
Раніше в ООН заявляли, що спочатку російського повномасштабного вторгнення в Україну загинули щонайменше 9 701 цивільних, ще 17 748 поранені.