pavlograd.info 11.11.2023 13:36

Нещодавній перехід Національного банку України (НБУ) до керованої гнучкості обмінного курсу відповідно до Стратегії пом'якшення валютних обмежень пройшов успішно.
Про це говорить заява Міжнародного валютного фонду (МВФ).
"Це довгоочікуваний крок до відновлення довоєнної основи грошово-кредитної політики та допомагає зміцнити стійкість економіки до зовнішніх потрясінь", – йдеться у повідомленні.

У МВФ зазначають, що фінансова система України залишається стабільною, ліквідною та забезпеченою завдяки широким надзвичайним заходам, але "необхідна постійна пильність, враховуючи невизначеність, пов'язану з війною".
Діагностика банків, реформи банківського нагляду, посилення управління державними банками та планування на випадок непередбачених обставин залишаються важливими пріоритетами, додали у МВФ.
Керована гнучкість курсу
Нагадаємо, Національний банк (НБУ) 3 жовтня запровадив режим керованої гнучкості обмінного курсу. До цього з початку війни курс був фіксованим (36,57 із липня 2022 року).
Як заявив голова НБУ Андрій Пишний, щоб курс міг рухатися в обидві сторони, НБУ покриватиме структурний дефіцит валюти на ринку, а будь-які коливання курсу або у бік ослаблення гривні чи зміцнення суттєво обмежуватимуться.
За даними НБУ, ситуація на валютному ринку після переходу до режиму гнучкості курсу з 3 жовтня залишалася стійкою, ринок адаптується до нових умов.
При цьому офіційний курс знизився на 50 копійок до 36,07 грн/долар на 13 листопада.