pavlograd.info 04.11.2023 23:37

Міністерство закордонних справ Литви закликало Мінськ зупинити роботу першого і другого енергоблоків Білоруської атомної електростанції через ситуацію з безпекою.
Заяву литовського зовнішньополітичного відомства наводить LRT.
Напередодні МЗС Білорусі передали ноту, яка закликає "негайно розв'язати питання екологічної, ядерної та радіаційної безпеки на Білоруській АЕС відповідно до міжнародних вимог і стандартів".
Так у МЗС Литви відреагували на повідомлення ЗМІ про те, що білоруська влада дозволила розпочати промислове (комерційне) використання другого реактора електростанції.
"Білорусь продовжує ігнорувати прохання міжнародної спільноти вирішити в цьому небезпечному ядерному проєкті насамперед усі питання безпеки", – заявили в міністерстві.

БілАЕС в Островці становить велику загрозу для всієї Європи, тому Литва "наполягає на зупинці роботи першого і другого енергоблоків Білоруської АЕС доти, доки не будуть вирішені всі питання безпеки", підкреслили у відомстві.
Державна інспекція з безпеки атомної енергії Литви наприкінці жовтня попередила, що промислове виробництво другого енергоблоку БілАЕС, розташованої за 50 кілометрів від Вільнюса, розпочинається без вирішення всіх проблем безпеки.
Перша атомна електростанція в Білорусі, побудована поблизу Литви, матиме два реактори однакової потужності – майже по 1,2 гігавата кожен – російського проєкту ВВЕР. Її будівництво розкритикували як Литва, так і міжнародні експерти через серйозні порушення.
Ще у 2017 році литовський Сейм законодавчо закріпив, що Білоруська АЕС є небезпечною і становить загрозу для національної безпеки, навколишнього середовища і здоров'я людей. Три країни Балтії зрештою домовились бойкотувати електроенергію з БелАЕС.