pavlograd.info 20.08.2023 00:18

Збройні сили Філіппін планують поповнити війська на кораблі, розміщеному в Південно-Китайському морі. Попередню спробу КНР заблокувала, застосувавши водомети.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

"Це здійснення наших суверенних прав і юрисдикції є свідченням нашої твердої віри в заснований на правилах міжнародний порядок, який лежить в основі регіонального миру і стабільності", – зазначив речник збройних сил Філіппін Медель Агілар.

Цього місяця країна вже намагалась розташувати на кораблі свої сили, однак берегова охорона Китаю не дозволила їм цього зробити, застосувавши водомети. Філіппіні відповіли на це дипломатичним протестом.

Зазначимо, що корабель стоїть там ще з 1999 року, як символ претензій над мілиною, яка належить до 200-мильної економічної зони країни. В той же час, Китай вважає все Південно-Китайське море своїм, незважаючи на протести міжнародної спільноти.

Відносини Китаю і Філіппін

Останнім часом відносини Філіппін та Китаю є напруженими через політику президента Фердинанда Маркоса-молодшого, який обрав курс на зближення з США.

Так, на початку року Японія, США та Філіппіни вирішили посилити оборонне співробітництво на фоні можливого військового вторгнення Китаю на Тайвань.

А в березні США та Філіппіні провели спільні військові навчання, на яких відпрацювали захист від потенційної агресії в бік архіпелагу.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.