День: 08.06.2024

pavlograd.info 08.06.2024 16:00

Центр національного спротиву, створений Силами спеціальних операцій, повідомив про перекидання росіянами своїх частин з Херсонщини на Харківський напрямок.
Зазначається, що росіяни також у “відрядження” відправляють операторів дронів.
Водночас ворог наростив комплектування “Добровольчого батальйону Маргелова”, аби поповнити втрати.
Місцевих під час обов’язкового оновлення даних в “військкоматах”, агітують укладати контракт й погрожують примусовою мобілізацією.

“Це є черговим злочином окупантів, які мобілізують місцеве населення на війну проти Батьківщини.
Центр національного спротиву закликає повідомляти про ворога, аби кожен поніс відповідальність за свої злочини. Також закликаємо не псувати своє життя службою на окупанта, та саботувати накази росіян”.

pavlograd.info 08.06.2024 15:39

Міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон став жертвою невідомого пранкера. Зловмисник назвався колишнім президентом України Петром Порошенком.
Про це повідомляє The Telegraph.
За даними видання, міністр та пранкер спочатку обмінялися кількома повідомленнями. Декілька днів тому вони провели відеодзвінок.
Кемерон припинив розмову, коли у нього виникли підозри, оскільки пранкер попросив у нього контакти членів британського уряду.
Міністерство закордонних справ Британії заявили, що провели розслідування, з'ясувалося, що дзвінок справді був обманом. У відомстві не уточнили, хто стоїть за цим та як вони могли зв'язатися з міністром.
МЗС пояснило, що оприлюднило подробиці розмови через побоювання, що нею можуть маніпулювати.
Як пише The Telegraph, це не перший подібний випадок, націлений на британських політиків. Раніше Росію звинувачували в тому, що вона стоїть за цим.
Нагадаємо, у листопаді 2023 року подібний випадок стався з прем'єркою Італії Джорджією Мелоні. Пранкер, який назвався президентом комісії Африканського союзу, провів телефонну розмову з Мелоні. Вони говорили про війну в Україні, а прем'єрка заявила про втому від війни.
За пранком стояли росіяни, а через цей випадок дипломатичний радник Мелоні подав у відставку.

pavlograd.info 08.06.2024 15:00

НАТО зважує плани щодо призначення нового постійного посланника в Україні, який базуватиметься в Києві.
Цю інформацію підтвердили Foreign Policy західні посадовці і помічники конгресменів США, знайомі з цим питанням.
План, який буде представлений на саміті НАТО у Вашингтоні в липні, передбачає створення нової посади “старшого цивільного представника” НАТО в Україні за зразком аналогічної посади, яку НАТО мав в Афганістані під час своєї майже двадцятирічної присутності там. Новий посланник координуватиме підтримку України з боку Альянсу, в тому числі потоки військової допомоги Києву від різних західних країн.
Високопоставлена посада також стане політичним сигналом як для України, так і для Росії про прихильність Альянсу до боротьби Києва.

Деякі західні посадовці вітають створення нової посади посланника як частину більшого пакету підтримки України з боку НАТО, який буде представлений на майбутньому саміті у Вашингтоні і спрямований на посилення того, що альянс візьме на себе більш формальну роль у координації західної підтримки України.
“Ми шукаємо способи інституціоналізувати частину двосторонньої підтримки, яка надходить в Україну, і передати її альянсу НАТО, щоб забезпечити більшу узгодженість цієї допомоги і гарантувати, що в рамках альянсу буде адекватний розподіл тягаря в нашій колективній підтримці України”, – заявила журналістам Джуліанна Сміт, посол США при НАТО.

Проте інші офіційні особи в НАТО в приватних розмовах розглядають роль посланника як частину урізаного пакету допомоги, який не відповідає головній меті Києва – формальному приєднанню до альянсу.
“Це частина втішного призу, який ми всі намагаємося створити. Це ще один приклад того, що ми робимо замість того, чого насправді хоче від нас Україна”, – сказав один з посадовців НАТО, який говорив на умовах анонімності, щоб обговорити чутливі внутрішні дискусії в НАТО.

Як повідомлялося, Північноатлантичний альянс і Україна планують підписати угоду про розширення співпраці у сфері оборонних технологій та обміні розвідданими про можливості Росії в галузі радіоелектронної боротьби.
Також стало відомо, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відмовляється від планів створення п'ятирічного фонду військової допомоги Україні після того, як зіткнувся з протидією з боку членів Альянсу.

pavlograd.info 08.06.2024 14:46

Ворог уже 44 рази намагався прорвати нашу оборону
Про ситуацію на фронті станом на 13:30 8 червня розповіли в Генштабі ЗСУ.
З початку доби російські загарбники 44 рази атакували позиції українських захисників. Наші воїни жорстко відповідають на штурмові і наступальні дії загарбників, знищують піхоту та техніку.
Російські терористи зі своєї території продовжують бити керованими авіаційними бомбами по Харківщині. Зокрема, ворог завдав удару з боку Бєлгорода (РФ) трьома КАБами по Вовчанську, а ще одну бомбу скинув в район Старого Салтова.
На Лиманському напрямку противник активізувався — з початку доби українськими військами вже відбито п’ять ворожих атак в районах Іванівки, Тернів, Торського та Макіївки. Ще одне боєзіткнення триває – окупанти штурмують наші позиції біля Невського.
Тричі загарбники спробували атакувати на Краматорському напрямку, біля Іванівського, Андріївки та в районі Нового. Дії ворога відбито. Втрати окупантів уточнюються.
На Покровському напрямку сьогодні найвища інтенсивність атак ворога. Загальна кількість бойових дій з початку доби тут зросла до 15. Бої тривають поблизу Новоолександрівки, Новопокровського і Невельського. Сім атак наші воїни відбили, ще вісім — тривають. Сили оборони рішуче стримують ворожий натиск та жорстко відповідають на будь-яку активність противника.
На Курахівському напрямку від початку доби підрозділи Сил оборони відбили три штурмових дії біля Георгіївки і Парасковіївки. У двох локаціях в районі Красногорівки боєзіткнення продовжуються.
На Времівському напрямку ворог атакував неподалік Завітного Бажання. Успіху не мав. Завдав авіаудару у район Великої Новосілки – скинув керовану авіабомбу.
На Придніпровському напрямку російський агресор намагався двічі штурмувати наші позиції поблизу Кринок. Атаки відбито. Ситуація контрольована. Ворог завдав авіаударів по районах Іванівки, Бургунки і Чайкиного.
На решті напрямків ситуація без особливих змін.

pavlograd.info 08.06.2024 14:32

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який відновлюється після замаху на нього минулого місяця, віддав голос на виборах до Європарламенту.
Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.
Фіцо повідомив, що голосував у лікарні, оскільки “ці вибори теж важливі”.
“Треба голосувати за євродепутатів, які будуть підтримувати мирні ініціативи, а не продовження війни”, – написав він.

Прем'єр Словаччини також заявив, що згода західних країн на застосування Україною західної зброї для атаки цілей на території Росії – це “лише доказ того, що великі західні демократії хочуть не миру, а ескалації напруги з РФ, яка обов'язково станеться”.
“Як прем'єр-міністр Республіки Словаччина, я не буду втягувати Словаччину в жодні подібні військові пригоди і в межах наших малих словацьких можливостей, я зроблю все, щоб мир став пріоритетом перед війною”, – заявив Фіцо.

Вранці у суботу голосування на виборах до Європарламенту розпочалося у Латвії, Словаччині та на Мальті. В другій половині дня голосування почнеться в Італії.
Нагадаємо, словацький прем'єр-міністр Роберт Фіцо, який в середині травня зазнав замаху, 5 червня опублікував перше з того моменту звернення, де оголосив про наміри через кілька тижнів повернутись до роботи.

pavlograd.info 08.06.2024 14:18

Розвідка Великої Британії звернула увагу на останні російські заходи з метою захисту Кримського мосту від українських атак.
Про це йдеться у розвідувальному огляді Міноборони Британії від 8 червня.
У відомстві проаналізували супутникові зображення і ідентифікували появу восьми барж на південній стороні Кримського мосту. Встановлення барж розпочалося 10 травня і завершилося 22 травня.
“Ці баржі були розміщені російськими силами у спробі захистити міст і судноплавний канал, скоротивши зону доступу для українських морських безпілотників”, – йдеться в огляді.

Зазначається, що попередні конструкції були пошкоджені штормами, що знизило їхню ефективність.
Як повідомлялося, британська розвідка припускає, що українські удари по поромній переправі росіян в окупованому Криму біля Керчі серйозно ускладнили їм логістику, зокрема військового призначення.
Один з попередніх оглядів Міноборони Британії присвятили ситуації на фронті на Донбасі.

pavlograd.info 08.06.2024 14:04

Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен була доставлена в лікарню з легкою травмою шиї після того, як вчора ввечері її вдарив чоловік в Копенгагені.
Про це повідомляє DR.
Офіс прем'єр-міністра повідомив, що після інциденту Метте Фредеріксен була доставлена до лікарні Rigshospitalet.
Вона зазнала незначної травми шиї і в іншому не постраждала, але була шокована інцидентом, йдеться в повідомленні.
Згідно з планом, прем'єр-міністерка мала сьогодні взяти участь у кількох заходах у Херлеві, Рьодовре, Роскілле, Хольбеку та Слагельсе. Але через інцидент, що стався минулого вечора, вона їх скасувала.
Нагадаємо, у п'ятницю ввечері у центрі Копенгагена невідомий чоловік напав і вдарив прем’єр-міністерку Данії Метте Фредеріксен. Нападника затримали, в суботу йому мають обрати запобіжний захід.
За словами очевидців, з якими спілкувалось агентство Reuters, прем’єрка після нападу виглядала шокованою, але не мала видимих ознак фізичного ураження.
Напад стався за два дні до того, як данці підуть на виборчі дільниці на виборах до Європарламенту.
Три тижні тому прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо був серйозно поранений в результаті замаху.

pavlograd.info 08.06.2024 13:36

Україна та Греція домовились про 100 дозволів на нерегулярні перевезення. Тепер українські перевізники зможуть прямувати до країни без потреби пересаджувати пасажирів на іноземні автобуси.
Про це повідомляє Мінвідновлення в Telegram.
“Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури домовилось із Міністерством інфраструктури та транспорту Греції про отримання дозволів на нерегулярні перевезення між країнами”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що тепер українські перевізники, що прямують до Греції, зможуть планувати логістику безпосередньо до кінцевої точки без потреби пересаджувати пасажирів на іноземні автобуси.
“Наступного тижня бланки відповідних дозволів вже будуть доступні до замовлення в Державній службі з безпеки на транспорті”, – поінформували у Мінвідновлення.

Нещодавно ми розповідали про те, де та як відпочивають українці закордоном. Варто зауважити, що серед європейських курортів українці частіше вибирають Грецію.