День: 07.06.2024

pavlograd.info 07.06.2024 23:38

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш не буде присутнім на саміті миру по Україні, який відбудеться 15-16 червня.
Про це говорить пресконференція прессекретаря генсека ООН Стефана Дюжарріка.
У прессекретаря поцікавилися, чи представлятиме Гутерреш ООН на саміті миру.
“Він не поїде, і я думаю, ми сказали, що ООН буде представлено на відповідному рівні”, – заявив Дюжаррік.

За його словами, всі сторони, які займаються організацією саміту, були проінформовані про це.
Саміт миру
Нагадаємо, Україна наступного тижня організовує першу зустріч щодо формули миру на рівні голів держав.
Саміт миру пройде на швейцарському курорті Бюргеншток. 107 країн уже підтвердили свою участь.
Нещодавно президент України Володимир Зеленський та генсек ООН Антоніу Гутерреш обговорювали організацію саміту у телефонній розмові. Тоді глава української держави наголошував, що участь ООН “важлива для глобальних зусиль”.

pavlograd.info 07.06.2024 23:20

Супутникові компанії Європи вже кілька місяців потерпають від спроб втручання з боку Росії. Пропаганду Кремля транслюють навіть на дитячих телеканалах.
Про це повідомляє Bloomberg.
Видання вказує, що три супутники французького оператора Eutelsat SA серйозно постраждали із середини березня, збої тривали щонайменше до кінця травня.
При цьому двічі в березні та квітні внаслідок втручання програма дитячого розважального каналу компанії Walt Disney Company BabyTV замінювалася військовими відеороликами російською мовою.
Французьке національне агентство частот повідомило, що перешкоди були чітко ідентифіковані як такі, що виходять від великих наземних станцій, і тому їх має реєструвати та контролювати влада Російської Федерації.
Представник Міжнародного союзу електрозв'язку повідомив, що звіти обговорюватимуть на наступному засіданні Радіорегламентарного комітету 24-28 червня.

Хто ще зіткнувся з такими перебоями
Супутники Eutelsat не єдині, хто зазнав атаки, а вплив також відчувався в Україні та Португалії. Крім іншого шведські супутники також були атаковані трансляціями з Москви, Калінінграда і Криму.
Bloomberg вказало, що Швеція, Нідерланди та Люксембург подали аналогічні скарги до Радіорегламентарного комітету. У березні французьке агентство звернулося до свого російського колеги зі скаргою на втручання.
У листі було зазначено, що за допомогою вимірювань, за підтримки спеціальної системи виявлення перешкод, їм вдалося встановити, що передача по висхідній лінії зв'язку відбувається з району Москви.
Росія намагається впливати на країни Європи
За останні місяці багато країн Європи, особливо ті, які допомагають Україні, зіткнулися з проблемами. За їхніми словами, РФ причетна до глушіння сигналу GPS.
Місяць тому міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна заявив, що Росія несе відповідальність за збої сигналу GPS у регіоні Балтійського моря.

pavlograd.info 07.06.2024 23:09

Невідомий напав на прем'єр-міністра Данії Метте Фредеріксен, коли вона була на одній з площ Копенгагена.
Про це сказано у заяві канцелярії глави датського уряду, повідомляє TV2.
За інформацією відомства, невідомий чоловік вдарив Фредеріксен, коли вона була на площі Кюльторве.
Більш детальних подробиць у канцелярії не розкрили.
При цьому, як розповів міністр довкілля Данії Магнус Хойніке, прем'єр шокована таким нападом.
Замах на Фіцо
Варто зауважити, що 15 травня невідомий вистрілив з вогнепальної зброї у прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. Декілька куль поранили главу словацького уряду, його терміново госпіталізували.
Фіцо переніс кілька операцій і став на ноги. Нещодавно він зробив свою першу заяву після замаху.

pavlograd.info 07.06.2024 22:41

В уряді Естонії хочуть змінити законодавство, що дасть змогу заборонити громадянам РФ купувати нерухомість у стратегічно важливих для країни локаціях.
Про це заявив міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс, повідомляє ERR.
Зазначається, що міністерство зібрало низку прикладів того, як неприязно налаштовані по відношенню до Естонії країни набувають значущу нерухомість за кордоном.
У меморандумі, складеному міністерством, згадується мер міста Мурманськ, який володіє гірським будинком з видом на важливу норвезьку військову базу. Міністр уточнив, що розбиратися з подібними погрозами повинна й Естонія.
“В Естонії є, наприклад, квартири, які розташовані поруч із дуже важливими об'єктами і можуть використовуватися для спостереження. Також може бути і якась більша і важливіша нерухомість”, – зазначив Ляенеметс.

Міністерство внутрішніх справ Естонії сподівається представити намір про розробку закону з пропозиціями конкретних змін не пізніше кінця року. Водночас міністр вважає, що громадян Росії та Білорусі з постійною посвідкою на проживання в Естонії можна було б розглядати трохи інакше.
Росіянам відмовляють у купівлі житла в країнах ЄС
Після вторгнення в Україну країни Заходу занепокоїлися своєю безпекою і шпигунською діяльністю росіян. Тому в низці країн почали займатися розробкою правової бази, яка б дала змогу відмовити в купівлі житла громадянам РФ.
Восени минулого року Міноборони Фінляндії у трьох випадках відмовило росіянам у бажанні купити нерухомість. Аргументацією цього стала можлива загроза національній безпеці.

pavlograd.info 07.06.2024 22:27

Французький президент Емманюель Макрон заявив, що принаймні ще кілька країн погоджуються з можливістю відправити інструкторів в Україну для навчання мобілізованих українських військовослужбовців.
Про це він сказав на спільній пресконференції з Володимиром Зеленським після переговорів у Єлисейському палаці 7 червня.
Макрон підтвердив, що вважає легітимним запит України на навчання військових на своїй території, особливо з огляду на збільшення кількості мобілізованих до армії.
“Ми не воюємо з Росією, ми не хочемо ескалації, але ми хочемо зробити все, що є в наших силах, щоб допомагати Україні чинити опір. Тому коли Україна просить від нас навчання на своїй суверенній території мобілізованих солдатів – чи це ескалація? Ні”, – констатував він.

Президент Франції додав, що Захід має повне право надіслати інструкторів в Україну попри погрози Росії, бо йдеться не про відправлення західних військ “на лінію фронту”, а про “визнання суверенітету України на її території”.
Далі Макрон заявив про формування коаліції, яка має “відповісти на запит України” щодо навчання військових на її території, але без деталей.
“Ми вирішили, що хочемо мати коаліцію, і багато з наших партнерів уже дали свою згоду… Ми вже знаємо, що не будемо одні. І ми використаємо наступні дні, щоб організувати цю якомога ширшу коаліцію, щоб відповісти на запит України”, – підсумував він.

Про формування Макроном коаліції держав, готових відправити військових інструкторів для навчання українських солдатів безпосередньо в Україну, ЗМІ писали ще минулого місяця.
Також повідомлялось, що Франція незабаром може відправити військових інструкторів в Україну, незважаючи на занепокоєння деяких союзників і критику з боку Росії.

pavlograd.info 07.06.2024 21:59

Президент України Володимир Зеленський у відповідь на слова російського правителя Володимира Путіна про нібито “нелегітимність” президента України заявив, що легітимність Путіна визнає лише Путін, а в Україні президента обирає народ.
Про це заявив Зеленський під час спільного підходу до преси із президентом Франції Еммануелем Макроном.

“Легітимність президента Зеленського – визнає виключно народ України. Вибирає – народ України і я дуже вдячний за підтримку. Народ у нас вільний. Ми за це, якщо чесно, і воюємо.
Легітимність “таваріща” Путіна визнає виключно таваріщ Путін. І обирає Путіна – Путін. Російський народ – це декорація, а актор у них один”.
Що було раніше: Російський правитель Володимир Путін заявив, що виходить із того, що легітимність президента України Володимира Зеленського “закінчилась”.
Згодом Путін заявив, що “за попередньою оцінкою, єдиною легітимною владою України залишається парламент і спікер Ради”.
Передісторія:
Після так званих “виборів” Путіна в Росії Міністерство закордонних справ України заявило, що не бачать підстав, щоб вважати його демократично обраним і легітимним президентом Росії. Зеленський зазначив, що діалог із російським правителем Володимиром Путіним наразі неможливий, оскільки керівник РФ не є самостійною фігурою, і перебуває у вакуумі ненависті до України, який підтримує його оточення. В Єврокомісії відповіли на твердження російської пропаганди про те, що Володимир Зеленський нібито є нелегітимним президентом України, оскільки 21 травня 2024 року спливає його п'ятирічний термін на посаді. Водночас Європарламент ухвалив резолюцію, у якій засуджує те, як проходили “перевибори” Путіна та закликав не вважити їх легітимними.

pavlograd.info 07.06.2024 21:45

Франція почне навчати українських пілотів управлінню літаків Mirage 2000 вже найближчими днями.
Про це говорить заява президента Франції Еммануеля Макрона під час спільної пресконференції із президентом України Володимиром Зеленським.
Глава французької держави наголосив, що не розкриватиме нових подробиць передачі Україні винищувачів Mirage 2000, у тому числі й кількість, яку планують поставити.
“У пріоритеті початок навчання пілотів та механіків. Це те, що буде запущено буквально найближчими днями у Франції. Це відбуватиметься на нашій території”, – додав президент Франції.

Що передувало
Нагадаємо, Макрон ще вчора, 6 червня, анонсував передачу Україні винищувачів Mirage 2000 у рамках військової допомоги. Але жодних деталей французький президент не розкрив.
У Повітряних силах ЗСУ відреагували на таке рішення Франції. Там наголосили, що літаки Mirage 2000 зможуть ефективно виконувати бойові завдання.

pavlograd.info 07.06.2024 21:31

Російські окупанти з початку 7 червня здійснили 65 атак на українські позиції по всій лінії фронту.
Про це повiдомляє Генштаб ЗСУ.
У другій половині дня російські загарбники продовжили тероризувати Харківщину авіаударами зі своєї території.
Зокрема, з району Мурома (РФ) російський агресор завдав удару чотирма КАБами по Білому Колодязю, три КАБи скинув на Липці та одну КАБ на Веселе. Тернове зазнало двох авіаційних ударів шістнадцятьма НАРами.
На Куп’янському напрямку сили оборони відбили 7 атак противника. Одне боєзіткнення ще триває. Станом на цей час, за попередніми даними, втрати окупантів на цьому напрямку склали: 84 особи вбитими та пораненими, знищено два танки та дві бойові броньовані машини.
На Лиманському напрямку всі вісім штурмів противника успіху не мали. Українські воїни контролюють ситуацію.
На Сіверському напрямку ворог спробував 2 атакувати сили оборони поблизу Білогорівки. Теж безуспішно.
На Краматорському напрямку від початку доби російські війська 7 разів намагалися потіснити підрозділи ЗСУ із займаних позицій поблизу Калинівки, Кліщіївки, Андріївки та Іванівського. Всі спроби успіху не мали.
На Покровському напрямку з 26 боїв ще тривають 12 зіткнень. Російські загарбники атакують поблизу населених пунктів Новоолександрівки, Євгенівки, Сокола та Яснобродівки.
На Курахівському напрямку кількість атак збільшилась до 9-ти. Наші захисники відбили 8 штурмових дій російських загарбників. Ще одне боєзіткнення триває. В районі Водяного ворог завдав авіаційного удару із Су-25 десятьма НАРами.
На Оріхівському напрямку агресор теж застосовує авіацію. Два Ка-52 завдали удару тридцятьма НАРАми по Кам’янському. Від початку доби українські воїни відбили 3 штурмові дії противника поблизу Роботиного. Триває бій неподалік Малої Токмачки.