День: 06.06.2024

pavlograd.info 06.06.2024 23:38

Аерокосмічна компанія мільярдера Ілона Маска SpaceX провела четвертий запуск космічного корабля Starship, який у майбутньому має доставляти людей на Місяць і Марс
Про це говорить трансляція польоту на сторінці SpaceX у соціальній мережі X.
Starship — це надважка ракета висотою близько 120 метрів. Вона складається з двох частин: першого ступеня — прискорювача (ракети-носія) Super Heavy та другого — самого космічного корабля Starship.
Ракету-носій Starship запустили з майданчика Starbase (Бока Чіка, штат Техас) о 15:50 за київським часом 6 червня.

Liftoff of Starship! pic.twitter.com/2Z1PdNPYPG— SpaceX (@SpaceX) June 6, 2024

Під час цього польоту SpaceX перевіряла не сам вихід корабля на орбіту, а етапи посадки на воду Super Heavy і самого Starship. Через 15 хвилин польоту Super Heavy вдало приводнилась у Мексиканській затоці, а Starship — в Індійському океані.

Super Heavy has splashed down in the Gulf of Mexico pic.twitter.com/hIY3Gkq57k— SpaceX (@SpaceX) June 6, 2024

Вперше SpaceX успішно повернула на Землю обидва ступені. Це значно наближає компанію до головної мети — зробити Starship багаторазовим кораблем.
Нагадаємо, перший тестовий запуск Starship на ракеті-носії Super Heavy відбувся у квітні 2023 року. Під час відділення ступенів сталися неполадки, тож політ вимушено завершили. Другий запуск відбувся в листопаді 2023 року й тривав довше за перший. Тоді перший ступінь успішно відʼєднався від другого, але звʼязок з космічним кораблем несподівано перервався. Корабель вибухнув — спрацювала система самоліквідації.
Третій запуск був більш вдалим — 14 березня 2024 корабель досяг космосу. Запуск і політ пройшли за планом — Starship після старту зі штату Техас відʼєднався від надважкої ракети Super Heavy, вимкнув і ввімкнув двигун у польоті, досяг Індійського океану і пройшов атмосферу на гіперзвукових швидкостях. Перед приводненням Starship втратив звʼязок і впав в океан. Увесь політ тривав близько 50 хвилин. Для SpaceX це був дуже вдалий тест, оскільки політ майже на всіх етапах пішов за планом.

pavlograd.info 06.06.2024 23:20

Україна повернула з тимчасово окупованих росіянами територій ще трьох дітей, одна з них – сирота.
Про це повідомляє Telegram керівника благодійної організації Save Ukraine Миколи Кулеби.
“Наша команда успішно завершила чергову операцію з евакуації дітей з окупованих територій. Цього разу ми врятували трьох дітей, серед яких одна – позбавлена батьківського піклування”, – повідомив Кулеба.

За його словами, загалом команді Save Ukraine вдалося повернути 359 українських дітей. Водночас керівник організації зазначив, що цього разу місія була особливо складною.
“Родинам довелося пройти низку блокпостів, на кожному з яких – ретельна перевірка документів. Однак, навіть такі моменти не перешкодили, і ми зробили все можливе, щоб допомогти дітям виїхати на підконтрольну територію Україні. Усі ці труднощі однозначно варті дитячих посмішок, які зʼявляються щоразу, коли врятовані діти бачать наш рідний синьо-жовтий прапор”, – розповів Кулеба.

Депортація та повернення українських дітей
З початку повномасштабного вторгнення в Україну росіяни масово депортують українських дітей до Білорусі, РФ та в окупований Крим.
За словами омбудсмена Дмитра Лубінця, Росія незаконно депортувала понад 19 тисяч українських дітей.
Саме депортація українських дітей стала причиною для видачі МКС ордера на арешт диктатора Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини у РФ Марії Львової-Бєлової.
Зазначимо, що Україні вдається повертати дітей додому.
Зокрема, у квітні Катар допоміг Україні повернути додому чотири групи дітей.
Також нещодавно Україна повернула з тимчасово окупованих Росією територій ще 13 дітей разом з родинами.
А днями Україна повернула з тимчасово окупованих росіянами територій ще шістьох дітей, троє із них – напівсироти.

pavlograd.info 06.06.2024 23:01

Голова “Укренерго” Володимир Кудрицький повідомив, що в ніч з 7 на 8 червня вийде в роботу додатковий блок на АЕС, що ненадовго покращить ситуацію в енергосистемі.
Про це заявив Кудрицький в етері ток-шоу “УП”.

“Ми очікуємо, що в ніч з п’ятниці на суботу вийде в роботу додатковий блок на АЕС і це на два тижні дасть приємну приварку до потужності, якою ми володіємо по всій енергосистемі. Тобто графіки не зникнуть, але стануть м’якші по всій енергосистемі”.
Він також зазначає, що з цим виведенням в роботу енергоблока областям буде легше дотримуватись лімітів. Але це покращення буде тимчасовим, адже попереду ще липень, коли на навантаження енергосистеми впливатиме спека.

pavlograd.info 06.06.2024 22:33

Французький президент Емманюель Макрон підтвердив, що Україна має право завдавати ударів французькою зброєю по території Росії.
Про це він сказав у спільному інтерв'ю телеканалам BFMTV і TF1 ввечері 6 червня.
На запитання про свої попередні коментарі щодо можливості того, що Україна може атакувати росіян на своїй території французькою зброєю, президент Франції заявив, що не йдеться про удари по цивільному населенню.
“Межа встановлюється тим, що роблять росіяни”, – наголосив Макрон.

Він додав, що Париж ніколи не йшов на ескалацію і “це не ми напали на Україну”.
“З першого дня росіяни погрожували (нам. – Ред.). Головне, що ми не винні. Але ми налаштовані так, що можемо впоратися з будь-яким ризиком. Ми готові до цього”, – запевнив французький президент, коментуючи погрози Москви.

Минулого тижня Україна підтвердила обмежений дозвіл на удари по РФ американською зброєю, згодом свій дозвіл підтвердили й інші західні держави.
Білий дім уточнив, що дозвіл США на удари американською зброєю поширюється на прикордоння не лише Харківської, а й Сумської області, але не охоплює далекобійні ракети ATACMS.
При цьому Київ хоче домовитись про розширення сфери дії цього дозволу.

pavlograd.info 06.06.2024 22:19

Росія планує військові навчання біля кордонів Сполучених штатів Америки у Карибському морі
Про це повідомляє Associated Press.
За даними джерел АР в адміністрації США, група кораблів і допоміжних суден РФ, як планують, візьме участь у навчаннях і, можливо, зайде до портів Венесуели й Куби. Співрозмовники агентства назвали активність росіян “помітною, але не такою, що викликає занепокоєння”.
Автори матеріалу зазначають, що про навчання стало відомо на тлі заяв нелегітимного президента РФ Володимира Путіна щодо можливості “асиметричних кроків” Москви в інших країнах світу у відповідь на дозвіл президента США Джо Байдена Україні бити американською зброєю по цілях у Росії.
Своєю чергою, співрозмовник Reuters серед чиновників у США заявив, що дії Кремля безпосередньо пов'язані з допомогою Вашингтона Києву. РФ хоче продемонструвати, що вона “досі здатна на певний рівень демонстрації глобальної сили”, сказав він.

pavlograd.info 06.06.2024 22:05

Президент Франції Емманюель Макрон анонсував передання Україні кількох французьких винищувачів Mirage-2000-5 та підготовку додаткових українських військовослужбовців у межах “нової співпраці” з Києвом.
Про це голова французької держави сказав у спільному інтерв'ю телеканалам BFMTV і TF1 ввечері 6 червня.
Макрон наголосив, що допомога Україні протистояти російській агресії “означає уникати права найсильнішого”, і анонсував, що це буде темою його переговорів із президентом Володимиром Зеленським у п'ятницю.
“Завтра ми розпочнемо нову співпрацю і оголосимо про передання винищувачів Mirage 2000-5”, – сказав він, додавши, що літаки “дозволять Україні захистити свою землю і повітряний простір”.
Для підготовки керування Mirage 2000-5 Франція організує шестимісячні курси підготовки пілотів, починаючи з цього літа, уточнив Макрон.
Крім того, Париж допоможе з навчанням української бригади чисельністю 4500 військових – що, як наголосив Макрон, “не є фактором ескалації”.
Зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом Франції Емманюелем Макроном та ще низкою посадовців у Парижі відбудеться у п’ятницю 7 червня.
Як очікується, вони підпишуть дві угоди, які передбачають надання Україні 650 мільйонів євро у вигляді кредитів і грантів для підтримки місцевих органів влади та критичної інфраструктури, зокрема енергетичної, на яку націлена Росія.

pavlograd.info 06.06.2024 21:51

Росія вивела в Чорне море надводні ракетоносії
Про це повідомляють Сили оборони Півдня України.
“Ворог вивів в Чорне море 3 надводних ракетоносії, які спорядженні до 24 ракет типу “Калібр”, — йдеться в повідомленні.

В ЗСУ закликали не ігнорувати повітряні тривоги: “Рівень небезпеки дуже високий”.

pavlograd.info 06.06.2024 21:37

Сполучені Штати запровадили візові санкції проти представників партії влади в Грузії “Грузинська мрія” та членів їхніх сімей, відповідальних за антизахідну риторику та насильницький розгін протестів проти закону про “іноагентів”.
Про це оголосив на брифінгу 6 червня речник Державного департаменту США Метью Міллер.
Міллер нагадав, що у зв'язку з останніми діями грузинської влади держсекретар США Ентоні Блінкен доручив переглянути двосторонні відносини Вашингтона і Тбілісі та в межах цього перегляду запровадив нову політику візових обмежень.
“Сьогодні, відповідно до цієї політики, ми вживаємо кроків для накладання візових обмежень на десятки громадян Грузії”, – анонсував речник Держдепу.

За його словами, під санкції потрапили члени партії “Грузинська мрія”, депутати парламенту, правоохоронці, а також приватні особи та члени родин підсанкційних осіб, причетні до підриву демократії в Грузії, нападів на протестувальників і “свідомого поширення дезінформації за вказівкою грузинської влади”.
“Ми й далі сподіваємось, що керівництво Грузії переосмислить свої кроки та вживе заходів у відповідності до довготривалих євроатлантичних прагнень свого народу. Але якщо цього не станеться, США готові вжити додаткових заходів”, – підсумував Міллер.

Сполучені Штати також говорили, що можуть переглянути допомогу, яку надають Грузії, через ухвалення скандального закону “Про прозорість іноземного впливу” та антизахідний розворот країни.
А в Євросоюзі допустили перегляд безвізу з Грузією через ухвалення закону про “іноагентів”.