День: 05.06.2024

pavlograd.info 05.06.2024 23:38

Західні партнери України здивовані зміною позиції України, яка означає поступки на майбутньому Саміті миру у Швейцарії.
Про це йдеться у статті Без миру та з компромісами. Які загрози несе Україні саміт у Швейцарії та чи можна їх уникнути.
У разі, якщо Київ схвалить рішення саміту в нинішньому вигляді, він дасть зелене світло на просування існуючих і появу нових планів, які точно будуть менше враховувати українські інтереси.
“Так, ми інвестували багато зусиль у вашу формулу миру. Але надалі ми не зможемо бути більшими українцями, ніж самі українці”, – поділився з ЄП один із західних дипломатів, здивований такою зміною.

Варто зазначити, що йдеться про дипломата однієї з країн ЄС.
Україна пішла на поступки, щоб залучити якомога більшу кількість учасників саміту, але, як сказано у статті, є всі підстави вважати, що сама ідея будь-що провести саміт у 2024 році була помилковою.
Однак зараз від його проведення не відхреститися, адже у подію вкладено забагато зусиль.
“Але ми точно ще маємо право відмовитися від підсумкового документа саміту, який після усіх редагувань не видається прийнятним для України. Бо схвалення ТАКОГО підсумкового комюніке несе для нас величезні ризики”, – йдеться у статті.

“Володимир Зеленський має знайти шлях, який дозволить не “вбивати” його формулу миру, як це може статися після швейцарської зустрічі, а посилити її і повернутися до того, що саме український мирний план має стати основою завершення загарбницької російської війни”, – наголошено у матеріалі.

pavlograd.info 05.06.2024 23:21

У Міністерстві енергетики України заявили, що стаття Financial Times під назвою “Росія знищила більше половини енергетики України” “має ознаки інформаційно-психологічної операції (ІПСО), носить маніпулятивний характер та просуває наративи ворога”.
Про це йдеться у заяві міністерства.
“У статті використовуються посилання на анонімні джерела в українському уряді. Це ставить під сумнів достовірність наданої інформації, адже вона не підтверджена офіційними джерелами. Аудиторія має розуміти, що посилання на анонімні джерела без конкретних підтверджень не є надійною інформацією, а висновки можуть бути маніпулятивними.
Наприклад, неназваний представник української влади у статті стверджує, що “Ми повинні готуватися до життя в холоді і темряві”. Таке твердження спрямоване на поширення страху та паніки серед населення”, – йдеться у позиції міністерства.

Також Міненерго назвало “відвертою брехнею і маніпуляцією” те, що у статті констатується, що 31 травня було ухвалено рішення про підвищення тарифів на електроенергію для населення у 2 рази.
“Адже розмір тарифу збільшився на 63% і є велика різниця між 60 та 100%”, – заявили у відомстві.

“Щоб надати матеріалу видимість достовірності, у статті змішуються правдиві і фальшиві дані та містяться апелювання до емоцій читача.
Наразі в українському інфопросторі значно збільшилась кількість інформаційних вкидів, пов’язаних з темою енергетики, які мають ознаки ІПСО і спрямовані на створення соціальної напруги, залякування українців і формування недовіри до дій влади у складний період. Просимо не поширювати неправдиві наративи і дезінформацію, підігруючи ворогу, і не спекулювати на чутливій для суспільства темі. Довіряйте тільки офіційним джерелам інформації”, – йдеться також у заяві.

Нагадаємо:
В опублікованій 5 червня статті FT повідомила, зокрема, що з початку повномасштабного вторгнення Росія знищила понад половину виробництва електроенергії, генерація Україна впала з 55 до 20 ГВт.
Також у статті йшлося, що через російські обстріли генерації України, до зими мешканці країни, ймовірно, проводитимуть більшу частину дня без світла.
FT, зокрема, наводить слова керівника відділу енергетичних і кліматичних досліджень Київської школи економіки Бориса Додонова.
“Якщо не буде вжито жодних заходів, згідно з нашим моделюванням, то, ймовірно, в січні населення матиме лише від двох до чотирьох годин електроенергії [на день]”, – сказав Додонов.

pavlograd.info 05.06.2024 23:07

Лідер Кремля Володимир Путін заявив, що Росія може поставити свою далекобійну зброю в регіони світу, звідки завдаватиме ударів по “чутливих” об’єктах країн, що постачають зброю Україні.
Про це вiн сказав під час зустрічі з представниками інформаційних агентств у Санкт-Петербурзі ввечері 5 червня повідомляє ТАСС.
Російський лідер зазначив, що Росія покращуватиме системи ППО через загрозу застосування далекобійної зброї з території України. Втім РФ начебто “думає над тим, що відповідь може бути асиметрична” на такі удари по Росії та постачання далекобійної зброї в Україну.
Він також фантазує, що США начебто повинні припинити поставляти Україні зброю і тоді “конфлікт закінчиться через два-три місяці”.
Згадав він і про західних інструкторів, які, за словами Путіна, “зазнають втрат в Україні”.

pavlograd.info 05.06.2024 22:39

Греція приєдналася до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей у якості спостерігача.
Про це повідомляє Telegram омбудсмена Дмитра Лубінця.
“Греція приєдналася до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей у якості спостерігача. Вдячний за це рішення та підтримку!” – написав Лубінець.

За його словами, країн, які долучаються до коаліції, стає все більше, тому Україна очікує більше допомоги у питанні повернення українських дітей додому.
Варто зауважити, що раніше Лубінець розповідав, що близько 40 країн долучилися до міжнародної коаліції задля повернення незаконно депортованих дітей до України.
Повернення українських дітей
За словами Лубінця, Росія незаконно депортувала понад 19 тисяч українських дітей.

pavlograd.info 05.06.2024 22:25

Велика Британія дала дозвіл Україні завдавати ударів по військових цілях на території Росії британською зброєю
Про це повідомляє пресслужба Офісу президента України.
У відомстві зазначили, що президент України Володимир Зеленський та прем'єр Британії Ріші Сунак провели телефонну розмову.
Основну увагу лідери приділили підготовці до саміту миру, що відбудеться у Швейцарії 15-16 червня.
“Переконаний, що навіть у передвиборчий період Велика Британія буде представлена ​​на саміті на найвищому рівні”, — зазначив Зеленський.

Президент України та прем'єр Британії торкнулися питань посилення української протиповітряної оборони та далекобійних можливостей.
“Президент відзначив дозвіл Великої Британії бити по військових цілях на території РФ”, — сказано в повідомленні ОП.

За словами глави держави, таке рішення Лондона завадить спробам РФ розширити війну та врятує життя людей.
Також однією із тем обговорень стали можливості для спільних тренувальних місій між Україною та Британією.
Як повідомлялось, 31 травня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що президент Джо Байден дійсно дав Україні дозвіл на використання переданої американської зброї для ударів по російській території.
В уряді Німеччини раніше підтвердили, що дозволяють Україні використовувати надану німецьку зброю для ударів по військових об’єктах на території РФ на тлі російського наступу в Харківській області.
Також згоду на завдання ударів по території Росії дала Франція.

pavlograd.info 05.06.2024 22:11

Через перевищення лімітів споживання із 20:40 5 червня “Укренерго” змушене застосувати аварійні відключення у Харківській, Сумській, Київській, Черкаській, Чернігівській, Івано-Франківській, Рівненській, Волинській, Львівській, Одеській, Запорізькій і Кіровоградській областях.
Про це повідомили в “Укренерго”.
Можливі перерви в енергопостачанні об'єктів критичної інфраструктури.
“Аварійні відключення будуть скасовані після входження областей у визначені для них ліміти споживання”, – заявили в компанії.

Нагадаємо:
Через російські обстріли генерації України, до зими мешканці країни, ймовірно, проводитимуть більшу частину дня без світла.
У четвер, 6 червня, дефіцит в енергосистемі прогнозується упродовж усієї доби. Ліміти на споживання електроенергії будуть діяти для кожної області з 00:00 до 24:00.

pavlograd.info 05.06.2024 21:57

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак провели телефонну розмову
Про це повідомив Офіс президента України.
Зазначається, що основною темою розмови був Глобальний саміт миру, який відбудеться згодом у Швейцарії.
“Переконаний, що навіть у передвиборчий період Великобританія буде представлена на саміті на найвищому рівні”, – заявив Зеленський.

За даними ОП, президент і прем'єр-міністр говорили також про оборонну співпрацю.
“Пріоритети – посилення ППО та далекобійних спроможностей. Президент відзначив дозвіл Великобританії бити по військових цілях на території РФ. Він наголосив, що це завадить спробам російських окупантів розширити війну та врятує життя людей. Співрозмовники обмінялися думками щодо додаткових можливостей для спільних тренувальних місій та взаємосумісності сил оборони і безпеки України з НАТО”, – ідеться в релізі.

pavlograd.info 05.06.2024 21:43

Станом на 5 червня, за даними Міністерства оборони, близько 1 мільйона 600 тисяч військовозобов'язаних оновили свої дані, з них більше 1 млн 400 тисяч – через додаток “Резерв+”.
Про це заявила заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко в ефірі національного телемарафону.
“Близько 1 мільйона 600 тисяч військовозобов'язаних оновили свої дані, з них більше 1 млн 400 тис. зробили це через мобільний застосунок “Резерв+”. Тобто можемо констатувати, що цифровізація є повністю зручним форматом для наших громадян. Є абсолютна довіра до цифрового інструменту”.
Деталі: Черногоренко зазначила, що далі Міноборони буде рухатися до того, щоб 18 червня прирівняти інформацію з реєстру “Оберіг”, до електронного військово-облікового документа.
“Це дозволить зробити QR-код. Ще раз нагадую і анонсую, що 18 червня QR-код буде повністю доступний у мобільному застосунку. Потрібно буде запитати свою інформацію з “Оберега”, отримати його вже з QR-кодом, і розраховувати на те, що це вже буде рівноцінний військово-обліковий документ”, – додала вона.

За словами заступниці міністра, зчитувати QR-код відповідні посадові особи будуть також через застосунок, і додаткове обладнання для цього не знадобиться.
Черногоренко зазначила, що додаток “Резерв+” доступний у 176 країнах. За інформацією Міноборони, майже 19 тисяч військовозобов'язаних за кордоном оновили свої дані.
Лідирують у цьому Польща, Німеччина, Канада, США та Чехія.