День: 04.06.2024

pavlograd.info 04.06.2024 23:39

Увечері 4 червня в кількох областях України зафіксували російські ударні безпілотники.
Про це повiдомляють Повітряні сили ЗСУ.
О 22:28 повідомили про загрозу застосування ударних дронів для Харківщини та Сумщини.
О 22:33 тривога поширилась на Полтавщину.
О 22:57 повідомили про групу “Шахедів” на півночі Херсонщини, курсом на Миколаївщину.
О 23:07 стало відомо про “Шахеди” на Полтавщині – курсом на Миргород, нову групу БпЛА на Харківщині – курсом південно-західним, також кілька груп “Шахедів” на Херсонщині, рухаються на північний захід.
О 23:24 повітряники попередили про “Шахеди” з Херсонщини – на Дніпропетровщину, курсом на Кривий Ріг, нову групу “Шахедів” на півночі Херсонщини, кілька груп “Шахедів” на Полтавщині курсом на південний захід, кілька груп “Шахедів” вздовж кордону Харківської і Сумської області на Полтавщину та нову групу “Шахедів” з Бєлгородської області РФ – курсом на Сумщину.

pavlograd.info 04.06.2024 23:21

The Moscow Times пише, що кремлівський лідер Володимир Путін почав носити бронежилет на публічних заходах ще у 2023 році за рекомендацією Федеральної служби охорони.
Про це повiдомляє The Moscow Times з посиланням на двох російських чиновників, близьких до Кремля.
Неназваний російський чиновник стверджує виданню, що 9 травня цьогоріч Путін був у прихованому бронежилеті.
Британський консультант з питань безпеки Джейд Міллер пояснює журналістам, що судячи з того, що Путін ходить досить скуто, і на його пальто не видно природних складок при ходьбі, можна зробити висновок, що російський лідер може носити бронежилет.
Також Путін помітно піднімає і поправляє плечі, що свідчить про дискомфорт від жилета.

pavlograd.info 04.06.2024 23:06

В Україні ввечері вівторка, 4 червня, у деяких областях знову запроваджено графіки аварійних відключень.
Про це повідомляє Сумська міська рада та голова Львівської ОВА Максим Козицький.
Відключення у Сумах та області
Як повідомили у міськраді Сум, станом на 22:00 за вказівкою “Укренерго” на території Сумської області аварійно вимкнені споживачі 1, 2 і 3 черг.
Перевірити свою чергу відключень (ввівши власну адресу) можна на сайті АТ “Сумиобленерго” в розділі “Споживачам”-“Відключення” у момент відключення.
“Вашу чергу та причину знеструмлення покаже лише в той час, коли у вас немає світла. Фахівці АТ “Сумиобленерго” роблять усе можливе для стабілізації ситуації”, – сказано у повідомленні.

Відключення у Львівській області
За слвоами Козицього, через перевищення лімітів споживання електроенергії, НЕК “Укренерго” дала розпорядження запровадити у Львівській області графіки аварійних відключень.
Відключення світла в Україні
Сьогодні по всій території України були введені графіки відключення світла. Але через високий попит було перевищено встановлені ліміти споживання, тому в шести областях та в Києві було введено аварійні відключення світла.
Окрім того, в “Укренерго” попереджали про можливі перерви в енергопостачанні об’єктів критичної інфраструктури.

pavlograd.info 04.06.2024 22:38

Очільники держав “Групи семи”, які зберуться на саміт 13-14 червня в італійській Апулії, обговорять підтримку України та притягненні Росії до відповідальності через розв'язану нею повномасштабну агресію.
Про це повідомила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр, анонсуючи участь президента США Джо Байдена в саміті.
За словами Жан-П'єр, лідери G7 “обговорять низку найактуальніших глобальних питань, включно з непохитною підтримкою України з боку” Групи.
“Лідери розвиватимуть зусилля, спрямовані на використання знерухомлених суверенних активів Росії для допомоги Україні, а також дії, спрямовані на подальше покарання Росії та тих, хто підтримує її військові зусилля”, – додала вона.

Також лідери “Групи семи” обговорять інші глобальні проблеми, як-то економічна безпека та збалансованість, підтримка країн, що розвиваються, зміцнення продовольчої безпеки та фінансування охорони здоров'я.
Раніше стало відомо, що в саміті G7 в Італії візьме участь президент України Володимир Зеленський.
На саміті, який буде значною мірою зосереджений на війні в Україні і конфлікті на Близькому Сході, очікується схвалення плану “Групи семи” щодо використання заморожених російських активів.

pavlograd.info 04.06.2024 22:24

На фронті кількість бойових зіткнень зросла до 80, найбільше боїв відбулося на Покровському напрямку. Російські війська тиснуть оборону на Куп’янському та Курахівському напрямках.
Про це говорять дані Генштабу ЗСУ станом на 20:00 4 червня.
Харківщина й надалі залишається під терористичними ударами ворожої авіації. З території російської федерації, а саме з району Шебекіно, ворог завдав два удари шістьма КАБами по Вовчанську, двома КАБами по Білому Колодязю, ще одна КАБ вдарила по Старому Салтову. Вісьмома некерованими авіаційними ракетами окупанти били по Вовчанських Хуторах.
На Куп’янському напрямку кількість бойових зіткнень зросла до 13.
На Лиманському напрямку агресор атакує в районах Невського та Ямполя.
На Покровському напрямку ситуація напружена, з початку доби відбулось 37 бойових зіткнень. Сили оборони України успішно відбили 27 штурмових дій російських загарбників. Ще 10 боїв тривають.
Сім разів російські війська намагалися атакувати на Курахівському напрямку.
На Времівському напрямку українські воїни відбили шість атак російських окупантів.
На Оріхівському напрямку бої тривають поблизу Малої Токмачки та Новоданилівки.

pavlograd.info 04.06.2024 21:56

Заступник голови Київської міської державної адміністрації Костянтин Усов підтвердив, що Державне бюро розслідувань провело обшуки в його кабінеті: вилучили телефони, компʼютер та особисті кошти.
Про це повiдомляє сайт КМДА.

“Сьогодні слідчі ДБР прийшли в мій кабінет з обшуком. Вилучили компʼютер, мій телефон та особисті кошти. За моєї ініціативи номери кожної купюри зафіксували задля уникнення маніпуляцій. Незважаючи на відсутність ухвали суду про обшук, ми повністю співпрацювали з органами досудового розслідування і готові робити це надалі”.
Він також наголосив, що “якщо хтось із представників міста брав участь у будь-якій протизаконній діяльності, покривати їх ніхто не буде”.

“Якщо хтось із представників міста брав участь у будь-якій протизаконній діяльності, покривати їх ніхто не буде. Це не у моїх правилах. Звісно, прозорість не завжди задовольняє гравців ринку. Ми пам’ятаємо і замовні протести маршрутної мафії, погрози та шантаж працівників мерії міста, а також численні кримінальні провадження, обшуки та оперативно-розшукові дії, які проводилися представниками різних правоохоронних органів під час загострення правовідносин з приватними перевізниками у минулому. Тому ми абсолютно відкриті допомогти слідству і у цьому випадку”.
Що передувало:
Співрозмовник “Української правди” у правоохоронних органах 4 червня повідомив, що Державне бюро розслідувань проводило обшуки в приміщеннях Київської міської державної адміністрації та у заступника Віталія Кличка Костянтина Усова. За даними джерела УП, слідчі дії стосуються фактів вимагання посадовцем на системній основі неправомірної винагороди у одного з перевізників столиці.

pavlograd.info 04.06.2024 21:42

Комітет закордонних справ Сенату Іспанії схвалив постанову, в якій серед іншого закликав визнати Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу.
Це випливає з повідомлення на сайті Сенату Іспанії.
За ухвалення постанови проголосували 29 членів комітету, двоє утрималися, проти не голосував ніхто.
Комітет у своїй постанові закликав уряд Іспанії рішуче і чітко засудити вторгнення Росії в Україну, вимагати негайного припинення цієї військової агресії, підтримувати надання матеріальних ресурсів, включаючи військові ресурси, логістичну підтримку, вишкіл та тренування, які Іспанія може надати в координації з нашими європейськими та міжнародними партнерами для легітимного захисту суверенітету та територіальної цілісності України.
Крім того, постанова вимагає визнати та засудити насильницьке переміщення та депортацію українських неповнолітніх, співпрацюючи з іншими міжнародними партнерами з метою їхнього повернення в Україну.
Також сенатори закликали уряд визнати та засудити геноцид українського народу з боку Радянського Союзу впродовж минулих десятиліть, а саме Голодомор.
“Вторгнення в Україну – це атака на цінності свободи, прогресу і миру, на яких ґрунтуються європейські демократії.
Іспанія повинна сприяти ініціативам, спрямованим на припинення конфлікту”, – заявила авторка ініціативи, сенаторка Тереза-Марія Бельмонте.

Нагадаємо, комітет у закордонних справах Конгресу депутатів (нижньої палати парламенту) Іспанії на засіданні 14 травня переважною більшістю голосів підтримав резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.
На сьогодні Голодомор визнали геноцидом українського народу парламенти близько трьох десятків країн світу, а також Європейський парламент і Парламентська асамблея Ради Європи.

pavlograd.info 04.06.2024 21:28

В Одесі завтра, 5 червня, на маршрути вийде менше тролейбусів та трамваїв, ніж зазвичай. Причина – проблеми з електропостачанням.
Про це повідомила влада міста у Telegram.
“Враховуючи важкий стан в енергетиці, спричинений атаками ворога по енергетичному комплексу країни, для зменшення навантаження на енергосистему з 5 червня КП “Одесміськелектротранс” суттєво скорочує випуск трамваїв та тролейбусів на маршрути міста”, – сказано у повідомленні.

Варто зауважити, що скорочення кількості рухомого складу на маршрутах призведе до збільшення інтервалу руху громадського електротранспорту. Тому при плануванні поїздок по місту варто планувати їх завчасно.
У випадку зміни ситуації буде повідомлено додатково.
Відключення світла в Україні
Через знищення Росією 80% генерації електроенергії Україна змушена була ввести графіки відключення світла.
Кожного дня “Укренерго” встановлює ліміти на споживання енергетики по областях – під час їх дії відключення світла відбувається за графіком. Однак досить часто споживання виходить за межі лімітів і тоді вводяться аварійні відключення.
На фоні цього у Хмельницькому вже на маршрути почали виводити менше тролейбусів, ніж зазвичай. А у Києві через екстрені відключення світла призупиняли роботу фунікулера.