День: 03.06.2024

pavlograd.info 03.06.2024 23:39

Військові допомагатимуть з охороною Саміту миру, який Україна організовує 15-16 червня у швейцарському місті Бюргеншток
Про це повідомляє El Mundo.
Як пише видання, швейцарська армія з понеділка мобілізувала близько 4 000 військовослужбовців. Вони будуть допомагати у забезпеченні безпеки мирного саміту щодо України, який відбудеться 15-16 червня у швейцарському місті Бюргеншток. Саміт мають відвідати лідери 160 країн світу.
Військові до 19 червня надаватимуть підтримку поліції у виконанні таких завдань, як охорона критично важливих об'єктів, спостереження за повітряним простором і логістика.
Також уряд Швейцарії повідомив, що з 13 по 17 червня в районі саміту діятимуть певні обмеження повітряного простору. Це стосуватиметься некомерційних польотів і польотів безпілотників та інших безпілотних об'єктів. Район буде постійно патрулюватися винищувачами F/A 18.
На Саміті планують розглянуть питання української формули миру.

pavlograd.info 03.06.2024 23:21

На Львівщині працівники ТЦК намагалися наздогнати велосипедиста, який відмовився показувати документи. У результаті трапилось ДТП, велосипедист упав.
Про це повiдомляє Львівський ОТЦК та СП, відео з соцмереж.
На відео, яке поширили львівські пабліки вдень 3 червня видно, що чоловіки на автівці підрізали велосипедиста, той упав, потім підвівся і побіг.
В обласному центрі комплектування повідомили, що працівники ТЦК зупинили чоловіка і попросили його пред'явити документи. Проте той відмовився.
На Львівщині працівники ТЦК намагалися наздогнати велосипедиста і потрапили в ДТП pic.twitter.com/WoZSHyzHyq — Українська правда ✌️ (@ukrpravda_news) June 3, 2024

“Громадянин почав викрикувати нецензурну лексику, ображати військовослужбовців, поводитися зухвало і агресивно. Далі почав втікати на велосипеді. Військовослужбовці, які були задіяні в групі оповіщення, не справившись з емоціями, вирішили переслідувати втікача. Відтак догнали й намагалися перегородити йому шлях. Однак тому вдалося втекти”.
У Львівському ОТЦК нагадують, усі громадяни призовного віку повинні носити з собою військово-облікові документи й пред'являти їх на прохання поліції чи військовослужбовців ТЦК.

pavlograd.info 03.06.2024 23:05

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні підтвердив, що в новому пакеті військової допомоги Україні передбачена система протиповітряної оборони SAMP/T, про що раніше писали ЗМІ.
Про це Таяні сказав у понеділок в етері радіостанції Rai Radio1.
Голова італійського МЗС підтвердив, що уряд готує “ще один пакет” військової допомоги, зміст якого, як і в попередніх випадках, буде конфіденційним.
“Але відомо, що ми надішлемо SAMP-T, який є засобом протиповітряної оборони, тобто захист, про який нас попросила сама Україна, це не є таємницею”, – додав він.

Таяні водночас наголосив, що Італія не буде відправляти військових в Україну, а італійська зброя не може бути використана для ударів по Росії.
Раніше ЗМІ повідомили, що новий пакет військової допомоги із системою ППО Італія може затвердити після саміту “Групи семи” в середині червня.
Україна отримала першу систему SAMP/T, також відому як MAMBA, у 2023 році. Ця франко-італійська батарея може відстежувати десятки цілей і перехоплювати 10 одночасно – і це також єдина система європейського виробництва, здатна перехоплювати балістичні ракети.
ЗМІ раніше підтверджували наміри Італії передати Україні черговий пакет військової допомоги.

pavlograd.info 03.06.2024 22:50

Українські роботодавці вважають, що мобілізація є однією з головних причин нестачі кваліфікованих працівників.
Про це говорить опитування, яке оприлюднило Міністерство економіки України.
Представники українського бізнесу називають нестачу кадрів однією з головних проблем – так вважають 58% опитаних. Інші проблеми, які назвали респонденти: потреба у зовнішньому фінансуванні (42%), ризики, пов'язані з безпекою (40%), конкуренція (25%), ланцюжки поставок (24%).
67% опитаних називають мобілізацію ключовою причиною нестачі кадрів, а 54% – міграцію. При цьому більшість роботодавців вважають, що до початку повномасштабного вторгнення такої проблеми із кваліфікованими працівниками в Україні не було.
43% опитаних заявили про труднощі із заповненням вакантних місць цього року.
При цьому 36% респондентів називають найкращим способом боротьби з нестачею кадрів співпрацю з агентами працевлаштування, ще 31% – підвищення зарплати, 22% – навчання працівників.
Мобілізація в Україні
Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення росіян в Україні оголошено мобілізацію. Військовозобов'язаних віком від 25 до 60 років можуть призвати на військову службу.
На цьому тлі низка підприємств має проблеми з кадрами. Зокрема, у метро Києва збільшують інтервал руху поїздів через брак співробітників. Одна з причин – мобілізація.

pavlograd.info 03.06.2024 22:36

Голова Збройних сил Норвегії генерал Ейрік Крістофферсен вважає, що “вікно можливостей” Північноатлантичного Альянсу для підготовки до можливого протистояння з Росією зменшилось до двох-трьох років.
Про це він сказав в інтерв'ю Bloomberg.
Крістофферсен зазначив, що раніше в НАТО давали Росії до десяти років для відновлення військового потенціалу, виснаженого повномасштабним вторгненням в Україну.
“Але я думаю, що тепер у нас знову менш як 10 років через промислову базу, яка зараз працює в Росії. У неї піде певний час, що дає нам вікно на наступні два-три роки, щоб відновити наші сили, відновити наші запаси одночасно з підтримкою України”, – сказав норвезький генерал.

Командувач норвезьких Збройних сил зазначив, що за останній рік позиції Росії біля кордонів його країни значно не змінились, і це дозволяє Осло виконати вимоги для посилення обороноздатності, про які домовились у межах НАТО.
“Тож ми можемо наповнити ці плани і ці рішення змістом протягом наступних років, але нам потрібно прискоритись. Ми повинні зробити це за два-три роки, щоб бути готовими до всього, що може статися”, – підкреслив він.

Протягом останніх тижнів низка європейських країн НАТО попереджає про ризик агресії РФ у найближчому майбутньому.
Приміром, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус також говорив у січні, що Альянс повинен готуватися до нападу Росії на країну НАТО протягом 5-8 років.
А на думку польського президента Анджея Дуди, Росія може незабаром мати такий військовий потенціал, що зможе напасти на НАТО вже у 2026-27 роках.

pavlograd.info 03.06.2024 22:22

Ринкова вартість електроенергії в Україні перевищує 7.5 грн за кВт*год
Про це заявила заступник міністра енергетики Світлана Гринчук.
За її словами, внаслідок російських атак Україна втратила близько 9 ГВт потужностей. Зокрема, дуже постраждали теплові електростанції державної компанії “Центренерго” та гідроелектростанції “Укргідроенерго”. І додаткові кошти від підвищення тарифу на електроенергію для населення, будуть спрямовані на ремонтну кампанію та відновлення державної генерації.
“Тариф для населення дозволяє нам продовжити наймасштабнішу за часів Незалежності ремонтну кампанію в енергетиці, аби максимально підготувати енергосистему до зими, додати до неї додаткові потужності, а також певною мірою відновити державну генерацію. Підвищення тарифу – це вимушений крок, єдина причина якого – це значні втрати в енергосистемі після ворожих обстрілів”, – зазначила вона.

Гринчук додала, що новий тариф для населення 4,32 грн за кВт*год покриває виключно собівартість виробництва та передачі електроенергії побутовим споживачам.
“Діючий тариф покриває собівартість виробництва 1 кВт*год двома державними енергокомпаніями – “Енергоатомом” та “Укргідроенерго”, а також передачу електроенергії та її розподіл. Тариф складається виключно із собівартості витрат, без жодної копійки будь-якої надбавки. Ринкова ж вартість однієї кіловат-години складає більше 7,5 грн”, – сказала заступниця міністра.

Вона також наголосила, що літо буде складним періодом, адже значний обсяг генерації пошкоджено або повністю знищено, і потрібен час на відновлення.
Нагадаємо, з 1 червня єдиний тариф на електроенергію для населення буде становити 4,32 грн/кВт. “Нічний тариф” на електроенергію для населення з 1 червня складатиме 2,16 грн за кВт*год.

pavlograd.info 03.06.2024 22:08

Рада кантонів Швейцарії – верхня палата парламенті – на засіданні 3 червня очікувано відхилила пропозицію, яка передбачала виділення Україні 5 мільярдів швейцарських франків (5,5 мільярда доларів) допомоги.
Про це повідомляє SRF.
Допомога Україні містилась у більшому пакеті на 15 мільярдів франків, який законодавці пропонували скерувати на оборону. Але проти нього виступила більшість партій, передусім праві, через порушення боргових правил.
Пакет, схвалений комітетом із питань безпеки Ради кантонів, передбачав покриття додаткових фінансових потреб армії Швейцарії протягом 2025-2030 років у розмірі 10,1 мільярда франків. Ще 5 мільярдів швейцарських франків пропонували використати на допомогу у відновленні України.
Зрештою, Рада кантонів відхилила проєкт більшістю у 28 голосів проти 15. Натомість законодавці вирішили розглянути пропозицію про збільшення фінансування армії окремо.
Союзники Швейцарії від початку повномасштабного вторгнення спонукали її надати Україні допомогу, зокрема й військову, хоча праві політичні сили вимагають дотримуватись суворого нейтралітету.
Раніше група активістів за підтримки ультраправої Швейцарської народної партії зібрала підписи для проведення референдуму щодо нейтрального статусу країни, який може підважити запроваджені країною санкції проти Росії.
Водночас у квітні Швейцарія заявила, що планує посилити економічний розвиток і довгострокову реконструкцію України протягом наступних дванадцяти років та виділить на це 5 мільярдів євро.

pavlograd.info 03.06.2024 21:54

Команда Save Ukraine допомогла виїхати з тимчасово окупованих територій трьом українським родинам, троє з яких напівсироти.
Про це повiдомив засновник організації Save Ukraine Микола Кулеба.
Повідомляється, що батько багатодітної родини на очах у своїх 3 дітей загинув від російського снаряда, який влучив у подвірʼя родини.

“Діти з іншої сімʼї декілька разів ставали свідками того, як російські військові били й катували їхнього батька. Молодший син родини після побаченого навіть перестав розмовляти. Але побиттям усе не закінчилося: росіяни регулярно погрожували безпосередньо дітям. Вони їм казали, що батька вбʼють, маму змусять обслуговувати російських військових, а їх заберуть в інтернат. І жити в таких умовах вже було неможливо”.