pavlograd.info 02.01.2018 14:19

1 січня в Україні почали діяти багато норм та законів. Серед найважливіших змін – збільшення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, зміни у Правилах дорожнього руху. Як повідомляє ВВС Україна, також починають діяти низка змін у пенсійному забезпеченні та змінюються важливі для багатьох ставки акцизів на популярні товари. Окрім того, змінюються правила вїзду в Україну для росіян.

Збільшення зарплат

З 1 січня 2018 року мінімальна платня підвищується на 523 гривні і складатиме 3723 гривні.

"Під час ухвалення бюджету урядовці пообіцяли, що вже за результатами першого кварталу цього року розмір мінімальної заробітної плати можуть підвищити до 4200 гривень на місяць. У міністерстві освіти також заявили, що з січня підвищать платню вчителям на чверть", – зазначають у ВВС Україна

Підвищення пенсійного страхового стажу

Суттєво збільшується мінімальний необхідний стаж роботи для отримання пенсії за віком – з 15 до 25 років. У майбутньому щороку мінімальний стаж збільшуватися на 1 рік. До 2028 року він має сягнути 35 років для чоловіків і 30 років – для жінок. При цьому вік виходу на пенсію залишається незмінним – 60 років. Якщо стаж є меншим за 25, але більшим за 15 років, вийти на пенсію можна буде у 63 роки.

Дорожчі цигарки

Акциз на тютюнові вироби підвищуються майже на 30%. У роздрібній торгівлі одна пачка цигарок може подорожчати на 2-7 гривень. З кожним роком у майбутньому акциз буде підвищуватись на 20%, поки не досягне європейського рівня у 90 євро за тисячу цигарок. Зараз в Україні акциз складає приблизно 20 євро за тисячу штук.

Нові правила в'їзду з Росії

Від сьогодні громадяни Росії зможуть в'їжджати в Україну тільки за біометричними паспортами або після фіксації біометричних даних на кордоні. Планується, що громадяни Росії матимуть попередньо інформувати про намір в'їхати до України, заповнивши спеціальну форму. А при перетині кордону пройти біометричну ідентифікацію.

Правила дорожнього руху

В Україні з 1 січня 2018 року в межах населеного пункту можна вести авто зі швидкістю до 50 км/год. Таке рішення ухвалив Кабмін 10 листопада.

На сьогоднішній день у переважній більшості країн ЄС дозволена швидкість руху транспортних засобів у населених пунктах становить не більше 50 км/год, а в окремих пунктах – 30 км/год. Таким чином, прийняття акта дозволить наблизити національне законодавство до законодавства Європейського Союзу.

Прожитковий мінімум

За повідомленням tsn.ua , 1 січня, прожитковий мінімум в Україні зафіксовано на рівні 1,7 тисяч гривень на одну особу. Збільшувати його суму чиновники планують двічі протягом 2018 року.

"Сміттєва культура"

Починаючи від 1 січня українців змусять сортувати сміття за видами матеріалів: органіка, метал, скло, пластик та папір. Для цього на подвір'ях мають стояти окремі контейнери для кожного виду сміття, а сортувати його повинні самі українці.

"Усе це передбачене нормами чинного закону України "Про відходи". Але постанов з переліком та послідовністю операцій з непотребом досі не створено", – зазначено на tsn.ua.

Нагадаємо, що від учора 31 грудня 2017 року між Україною та ОАЕ почав діяти безвізовий режим. Українці, які володіють дипломатичними і службовими паспортами з безконтактним електронним носієм (біометричні паспорти), строк дії яких становить не менше 6-ти місяців, можуть в’їжджати, виїжджати, прямувати транзитом та перебувати без віз на території ОАЕ терміном до 90 днів протягом кожних 180 днів.