pavlograd.info 22.01.2019 14:13

2018-го в Україні стартувала медична реформа. Люди укладають декларації з сімейним лікарем, і тепер зарплата медика напряму залежить від кількості його пацієнтів. З початку медреформи фінансування галузі збільшилося наполовину, натомість зарплата сімейних лікарів в середньому по країні вже зросла удвічі-втричі. Про це розповіла в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун на зустрічі з лікарями регіону, яка відбулася у Дніпропетровській облдержадміністрації.

«Всі 27 років медична система існувала заради самої системи. Мета реформи – повернутися обличчям до українців. Переваги змін відчули вже і медики, і пацієнти. 76% людей задоволені обраним сімейним лікарем. Як нині відбувається трансформація української медицини, з якими проблемами стикаються мешканці та лікарі – з такими питаннями відвідуємо різні куточки України. Дніпропетровщина стала одним із перших регіонів, куди ми завітали цього року. Вона – у передовиках із впровадження змін», – зазначила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Трансформація охорони здоров’я передбачає автономізацію медзакладів. Вони мають отримати статус неприбуткового підприємства. Це відкриває нові можливості для розвитку закладів, підкреслила Уляна Супрун. Керівники лікарень самі вирішуватимуть, які саме фахівці і в якій кількості їм потрібні, яке обладнання закуповувати та які зарплати визначати. «Плануємо спростити юридичну процедуру автономізації закладів, – додала в.о. міністра. – Та успіх впровадження змін багато в чому залежить і від підтримки влади на місцях». «На сьогодні 65% мешканців регіону вже уклали декларації з сімейними лікарями, – підкреслив перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман. – Окрему увагу приділяємо перетворенню медзакладів у неприбуткові підприємства. А ще – реконструюємо амбулаторії і лікарні по всій області, перетворюємо їх на сучасні та комфортні».

Зробити медицину більш якісною і доступною для людей допомагає і місцева влада.

«У нашому місті позитивними змінами задоволені і медики, і пацієнти. Декларації вже уклали 75% городян. Про колишні кількаметрові черги «під кабінетами» залишилися самі згадки. Все – завдяки запису до лікаря онлайн. Значно зросла і зарплата у лікарів та медсестер, – сказала лікар із Павлограда Олена Дуднікова. – Успішній реалізації реформи сприяє місцева влада. У 2018-му для медиків закупили 3 авто та 60 ноутбуків».