pavlograd.info 02.01.2018 22:21

У Петропавлівці суд покарав чоловіка, якого визнав винним у смертельному побитті незнайомця. Підсудний із своєю провиною погодився, але частково. Про це свідчить вирок районного суду від 21 грудня 2017 року.

Згідно з вердиктом, на лаві підсудних опинився ніде офіційно не працюючий, неодружений і досі не судимий чоловік. За версією правоохоронців, надвечір 10 липня 2017 року він перебував біля свого подвір`я на вулиці Партизанській. У цей час до нього підійшов незнайомий чоловік, під час спілкування між ними виникла сварка. Справа дійшла до бійки, в ході якої обвинувачений схопив свого опонента руками за одяг і 4 рази вдарив головою об бетонний стовп. Внаслідок цього потерпілий знепритомнів і впав, а за якийсь час помер. Як згодом встановила судмедекспертиза, смерть чоловіка настала внаслідок тяжких травм голови, що супроводжувалися переломами кісток обличчя і мозковим крововиливом.

Під час судового засідання обвинувачений свою провину у скоєнні інкримінованого йому злочину визнав, але лише частково. Чоловік пояснив, що того дня він дійсно сидів біля паркану свого двору. Аж ось до нього підійшов незнайомець, який був напідпитку. За словами обвинуваченого, гість почав нецензурно лаятися, ображати його. У відповідь підсудний вимагав від незнайомця припинити сварку, але той, начебто, на ці вимоги не реагував. Обвинувачений визнав, що врешті він не витримав, підійшов до потерпілого і сильно штовхнув від себе. Внаслідок цього сп`янілий кривдник не встояв на ногах, вдарився головою об залізобетонний стовп і впав долі. Обвинувачений запевнив, що більше він потерпілого не бив, а повернувся до себе у двір. Чоловік висловив каяття у скоєному і просив суд не карати його суворо.

Потерпілі, котрі є рідними померлого, просили служителів Феміди розглянути справу без їхньої участі і задовольнити їхні цивільні позови до обвинуваченого. Один із свідків у кримінальному провадженні розповів судові, що на власні очі бачив, як обвинувачений, кремезної статури чоловік, спочатку відштовхнув від себе іншого чоловіка, вдарив кулаком в обличчя, а потім схопив за одяг і кілька разів вдарив головою об залізобенний стовп. Потім кинув на землю і пішов геть. За словами свідка, потерпілий залишився лежати без свідомості і хрипів. Суд також допитав інших свідків і експертів.

На своєму засіданні Петропавлівський районний суд визнав мешканця селища винним у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст. 121 КК України («тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого»), і призначив йому покарання у вигляді 7 років позбавлення волі. Суд також зобов’язав обвинуваченого сплатити 3-м потерпілим у справі по 30 тис. грн. кожному в якості компенсації моральної шкоди. Ще близько 10 тис. грн. обвинувачений має віддати потерпілим для компенсування витрат на поховання тіла покійного. У підсудного ще є час, аби оскаржити цей вердикт в апеляційному суді.

Олекса Сурай