pavlograd.info 24.04.2019 18:09
Уряд домігся від НАК Нафтогаз України зниження ціни на паливо для споживачів, адекватного тенденціям на світовому ринку

Ціна на газ для населення у травні знизиться на 300 грн — відповідно до світових ринкових тенденцій. Це стало можливим завдяки принциповій позиції Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

“Є дуже добра новина. Я поставив жорстку умову монополісту Нафтогазу знизити ціну на газ. Урешті-решт вони сьогодні ухвалили рішення, що йдуть на зменшення цін на газ. Поки що у травні — мінус 300 грн… Це гарний початок для подальших знижень, відповідно до знижень цін, які відбуваються на міжнародних ринках»? —

Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України.

Уряд 3 квітня 2019 року прийняв Постанову №293, якою зобов’язав “Нафтогаз” продавати газ населенню дешевше. Кон’юнктура на ринку газу в Україні і в світі демонструє зниження ціни на газ. Якщо промисловість купує блакитне паливо дешевше, населення не має платити більше — так очільник Уряду аргументував необхідність зниження ціні.

Якщо ринки знижуються, «Нафтогаз» зобов’язаний знижувати ціну на газ для українських громадян. Це є принципово важливим”, — наголосив Володимир Гройсман.

Голова Уряду висловив стурбованість діями держкомпанії НАК «Нафтогаз України»: адже газовий монополіст всіма можливими шляхами домагався підняти ціну на газ для українців.Газовий монополіст не має спілкуватися з українським народом мовою шантажу, наголошували у Кабміні

В разі невиконання рішення Уряду про зниження ціни на газ Володимир Гройсман прогнозував о можливу відставку голови “Нафтогазу” Андрія Коболєва.

“Мені набридло, як і мільйонам українців, коли приватні інтереси менеджменту компанії ставляться вище за національні інтереси всіх українців. Рішення Уряду мають виконуватися. Якщо цього не станеться, я ініціюю відставку голови правління «Нафтогазу»”, — наголошував очільник Уряду.

Він дорікнув компанії, що вона нечесно використовує своє монопольне положення.

«Коли вони як монополісти починають використовувати своє ексклюзивне становище і крутити цим питанням, враховуючи лише свої комерційні інтереси, то це ненормально», — наголосив прем’єр.

Внаслідок рішучих дій Уряду НАК “Нафтогаз України” спільно з представниками Кабінету міністрів розробив новий механізм визначення регульованої ціни. Він дозволяє уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, а також зменшити її до рівня 8247 грн за тис. куб. (кінцева роздрібна ціна).

Передбачається: якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену в постанові КМУ №867 від 19.10.18 р., то ціна для населення відповідно знизиться. Якщо ж ринкова вартість газу для промисловості зросте понад визначений Урядом рівень, то ціна для населення залишиться на цьому рівні.

Крім того, прем’єр-міністр Володимир Гройсман наголосив, що Україна має позбутися будь-якої залежності від іноземних ринків, збільшуючи власний видобуток газу, і це — також завдання для НАК Нафтогаз України:

“Нехай працюють на країну і збільшують видобуток українського газу, хай шукають дешевший газ по всьому світу, щоб українці отримали його дешевшим», — зауважив очільник Уряду.

Запись Володимир Гройсман: ціна на газ для населення у травні знизиться на 300 гривень впервые появилась Наше Місто.