pavlograd.info 25.04.2018 19:58

Сьогодні 25 квітня 2018 року під час проведення 36 сесії міської ради депутатами було прийнято рішення щодо присвоєння звання «Почесний громадянин міста Павлоград» Валентину Михайловичу Цешковському.

Про це повідомляють в Павлоградській міській раді.

Отець Валентин прослужив в Павлограді більше 30 років. Усі свої сили він віддавав на відродження духовності у Західно — Донбаському регіоні. За його ініціативи та при його безпосередній участі у м. Павлоград відкрито 12 православних храмів (три з яких, старовинні, були відреставровані).

Однією із головних своїх задач Валентин Цешковський вважав духовне та моральне виховання підростаючого покоління. Завдяки його старанням 27 років тому в місті була започаткована недільно — приходська школа для дітей та дорослих, яка продовжує успішно діяти.

Його зусилля щодо відродження та збереження духовно – культурних традицій мають продовження і сьогодні – ведеться реставрація приміщення для Духовно-історичного центру м. Павлоград.

Багато зусиль протоієрей Валентин направляв на благодійність: допомагав дитячим будинкам, інтернатам, соціальним установам. Підтримував кожного, хто потребував допомоги в годину скрути — вимушених переселенців, інвалідів малозабезпечених городян. Його серце завжди було відкрите для людей.

Завдяки активній миротворчий та духовній діяльності Валентина Михайловича в нашому місті не існує міжконфесійних конфліктів.

За роки служіння протоієрей Валентин удостоєний багатьох церковних нагород – 16 орденів та медалей Української Православної Церкви. Також його діяльність відзначена державними нагородами, зокрема орденом « За заслуги » ІІІ ступеню. Любов до людей, щирість, доброта, вміння знаходити рішення в самих складних життєвих обставинах, здобули Валентину Цешковському повагу та шану мешканців міста. Він першим був нагороджений Почесною відзнакою м. Павлоград «За заслуги перед містом» I ступеню.

За ті 30 років, що протоієрей Валентин Михайлович Цешковський очолював Благочинний Павлоградський церковний округ Дніпропетровської єпархії Української Православної Церкви місто Павлоград стало одним із самих духовно-розвинутих, миролюбних та толерантних міст в Україні.