pavlograd.info 25.11.2018 15:06

Відтепер спроби уникнути сплати податків через тимчасове вивезення машини за кордон – не працюватимуть.

Нові закони щодо розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією набули чинності сьогодні, 25 листопада. Їх текст опублікував "Голос України", повідомляє 5.ua.

Йдеться про зміни до Податкового та Митного кодексів. Парламент схвалив їх на початку листопада, а в п’ятницю – підписав Президент.

З його слів, закони, – це компроміс між державою і водіями, що керують авто на єврономерах. Протягом перших 90 днів на розмитнення надається знижка у 50% від суми акцизу. Його розраховують за формулою, котра враховує об’єм двигуна, вік автомобіля і базову ставку.

Якщо власник не встигає легалізувати в Україні авто за 180 днів, його каратимуть штрафами. Окрім акцизу під час реєстрації, власники мають сплатити 20% ПДВ, а також відрахування до Пенсійного фонду.

У Державній фіскальній службі наголосили: спроби уникнути платежів через тимчасове вивезення машини за кордон – не працюватимуть. Такі ж правила і для тих, хто планує ввезти машину для тимчасового користування – це можна зробити на рік, але так само необхідно сплатити мито.

"Громадяни-резиденти мають право завозити автомобілі на митну територію у режимі тимчасового ввезення на рік, але зі сплатою відповідних митних платежів, які не повертаються. Другий варіант – можуть ввозити автомобілі з іноземною реєстрацією в режимі транзиту. Йдеться про 5-10 днів залежно від митниці. Тоді надається фінансова гарантія. Сертифікати Євро-5 не вимагаються", – пояснює речниця ДФС Наталя Непряхіна.

Вона додає: "Що мається на увазі: якщо людина сьогодні виїхала за митну територію України на автомобілі з іноземною реєстрацією і не повернеться до півночі, то їй доведеться сплатити фінансову гарантію, якщо мова йде про режим транзиту. Або митні платежі, якщо мова йде про тимчасового ввезення".