pavlograd.info 18.05.2018 01:02

Зовсім скоро в Павлограді відкриється новий територіальний центр соціального обслуговування – відділення медико-соціальної реабілітації, відділення тимчасового та нічного перебування пенсіонерів, одиноких непрацездатних громадян та людей з інвалідністю. Наразі завершуються будівельні роботи щодо реконструкції будівлі терцентру. Будівля знаходиться по вул. Центральна на території колишньої військової частини.

Тут щомісячно зможуть відпочивати, оздоровлюватися та обслуговуватися близько 31 пенсіонерів та інвалідів. За рік це близько 400 чоловік. Про це розповіла директор міського територіального центру соціального обслуговування Наталія Мірошниченко.

Самій будівлі вже виповнилося 32 роки (тут була санчастина), а реконструювати її почали ще у 2006 році. Спочатку кошти виділялися (зокрема на розробку проекту) з міського бюджету. А з травня 2012 року замовником проведення реконструкції стало управління капітального будівництва Дніпропетровської ОДА. З того часу кошти стали виділяти із обласного та державного бюджетів, а будівництво почалося тільки восени 2015 року. Кошторисна вартість будівництва складає загалом близько 13 мільйонів гривень. Тут зробили новий дах, двічі замінювали вікна, робили ремонт кімнат та кабінетів тощо. Однак будівля терцентру і досі не ведена в експлуатацію, тому її майже рік охороняли за кошт місцевого бюджету (на послуги охорони витратили 309 тис. грн). А з лютого поточного року було розпочато будівництво трансформаторної підстанції (ТП) для підключення будівлі до електроенергії – на ці роботи з облбюджету було виділено 3,2 млн грн.

Водночас є ще багато недоробок та невідповідностей будівельному проекту. Наразі є затримка у підключенні будівлі до електроенергії, тому що була збільшена потужність електромережі і прийшлося будувати окрему ТП (через те, що будівля обладнана автоматичним електроопаленням). Зараз йде передача відповідних документів в ДТЕК Обленерго. Окрім того, у кімнатах не вистачає деяких меблів, а в деяких місцях ремонт зроблений погано та недбало, є ще кілька незручностей для інвалідів-візочників (високі планки вхідних дверей).

«Є недоліки. Нещодавно підрядник приїжджав, дивився, але, знизав плечима. Прикро те, що грошей багато витрачено, а зараз все ляже на місцевий бюджет. Наприклад, ліжка закуплені, а матраців на них немає тощо», – розповіла директор міського територіального центру соціального обслуговування Наталія Мірошниченко.

За її словами, в терцентрі будуть кімнати для 1, 2 та 4 чоловіки. Тут знаходитиметься і адміністрація центру, і відділення соціальної допомоги на дому, і процедурні кабінети, столова.

«Чотири палати будуть для інвалідів-візочників, для них побудований зручний пандус. Тут будуть палати для людей без особливого місця проживання, які зможуть перебувати в терцентрі півроку, поки ми будемо визначати їх чи то в будинок-інтернат, чи то в терцентр, відновлювати документи. Поки такі люди у нас знаходяться або в лікарні, або в старому терцентрі», – додала заступник міського голови Олена Шуліка.

Що робити зі старим терцентром ще вирішують. Наразі він потребує капітального ремонту. Зараз тут обслуговують близько 25 осіб за один заїзд.

«Моя особиста думка: терцентр повністю повинен перейти в нову будівлю, а ту будівлю потрібно продати. Щоб не утримувати її і не «вішати» все на бюджет. Навіщо? Та будівля 1934 року побудови, там не було ремонту. Буду вносити таку пропозицію, а там як приймуть рішення депутати», – каже міський голова Павлограда Анатолій Вершина.

За його словами, через неенергоеффектівного електроопалення щороку з бюджету доведеться платити тільки за електрику приблизно 2 млн грн.

Як вважає директор міського територіального центру, поки що такої кількості місць в новому терцентрі вистачить. Однак з кожним роком людей похилого віку в нашому місті становиться все більше.

«Зараз навіть благополучні люди відмовляються від своїх рідних та близьких», – зазначає Наталія Мірошниченко.

Кріста Офенбах