pavlograd.info 30.03.2018 21:15

З понеділка, 2 квітня, в Павлограді для пацієнтів стартує приписна кампанія до лікарів. Місцеві мешканці зможуть заповнити декларацію – заключити договір з будь-яким сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром однієї з 9-ти амбулаторій загальної практики сімейної медицини міста. Про це під час прес-конференції повідомили начальник відділу охорони здоров’я Павлоградської міської ради Олена Герасименко та головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Олена Дуднікова.

«28 березня ми отримали два накази Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» та «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу. У нас вже є зразок декларації та з 2 квітня стартує приписна кампанія у всіх амбулаторіях міста», – каже Олена Герасименко.

Обрати свого лікаря – означає визначитись з терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем, якому ви готові довірити своє здоров’я. Підписуючи з ним декларацію та реєструючись в електронній системі охорони здоров’я «Електронне здоров’я», ви повідомляєте державу, що гроші за ваше обслуговування НСЗУ має направляти саме у той заклад, в якому працює вибраний вами лікар.

Водночас, декларація не є юридичним документом і не підписується «раз і назавжди»: ви зможете укласти декларацію з іншим терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем.

«Наразі в кожній амбулаторії ми готуємо кабінети, де будуть працювати реєстратори (з 8.00 до 17.00 години в робочі дні), які допоможуть вам заповнити декларацію та обрати свого лікаря. Інформація про працюючих сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів знаходитиметься у холі кожної амбулаторії та реєстраторів. Але прохання до павлоградців – не треба бігти в амбулаторії, щоб підписати декларації, у перший же день», – зазначила Олена Дуднікова.

Медики повідомили, що кампанія з підписання декларацій триватиме доти, поки усі українці не визначаться зі своїми лікарями. Тож ви зможете підписати декларацію як у квітні, так і у жовтні – тобі до кінця 2018 року. Водночас, зверніть увагу, що лікарі можуть обслуговувати певну кількість пацієнтів: сімейний лікар – 1 800, терапевт – 2 000, педіатр – 900. Але, якщо ви захочете підписати декларацію з тим лікарем, який вже набрав граничну кількість пацієнтів, вам прийдеться обрати іншого.

До речі, ви не мусите обирати лікаря за місцем прописки чи проживання. Ці та інші правила чітко окреслені в Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, затвердженому наказом МОЗ України.

Для підписання декларації з лікарем:

1. Зверніться у медзаклад, де працює терапевт, педіатр чи сімейний лікар, з яким ви хочете підписати декларацію. З собою потрібно мати паспорт, податковий номер (ідентифікаційний код) і мобільний телефон. Якщо ви підписуєте декларацію з педіатром чи сімейним лікарем для дитини, то візьміть також свідоцтво про народження дитини.

2. Ваші дані та контактний телефон внесуть у систему «Електронне здоров‘я». Це зробить реєстратор. Після введення даних пацієнт отримує СМС з кодом на вказаний номер телефону, який реєстратор вводить у систему «Електронне здоров‘я» для підтвердження.

3. Реєстратор роздруковує із системи «Електронне здоров‘я» примірник декларації для перевірки. Уважно перевірте усі свої дані. Якщо помітили помилку – скажіть про це реєстратору. Декларацію роздруковуватимуть до тих пір, поки все не буде правильно.

4. Якщо все правильно, реєстратор роздруковує ще один примірник декларації. Обидва примірники декларації мають бути ідентичними і без помилок.

5. Пацієнт підписує 2 примірники декларації. Реєстратор проставляє відмітку з датою на обох примірниках декларації. Один із примірників залишається у вас, інший – у медзакладу.

6. Реєстратор накладає електронний цифровий підпис працівника юридичної особи на декларацію та надсилає її в систему «Електронне здоров‘я»

7. Все: Ви офіційно задекларували вибір свого лікаря. Гроші за ваше обслуговування держава (НСЗУ) сплачуватиме закладу, у якому працює вибраний вами лікар.

«В декларації будуть вказані ПІБ і номер телефону вашого лікаря для тримання зворотного зв’язку. Так само і він зможе зателефонувати своєму пацієнтові, якщо, наприклад, йому потрібно нагадати про проходження флюорографії чи іншого медичного обстеження», – додає Олена Дуднікова.

До речі, саме вона стала першою павлоградкою, що вже підписала декларацію із лікарем.

Наразі в Павлограді, за повідомленням Олени Герасименко, працює 66 лікарів первинної ланки медицини (сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів). Серед них працює 3 молодих спеціалісти. Тож, сімейних лікарів в Павлограді майже достатньо.

Також з 15 квітня в Павлограді запрацює електронна реєстратура, де пацієнт, не виходячи з дому чи прямо з мобільного телефону, зможе записатися в зручний для нього час на прийом до лікаря, не сидячи годинами в довжелезних чергах.

Кріста Офенбах