pavlograd.info 17.11.2018 12:37

У четвер, 15 листопада, на центральному кладовищі міста по вул. Шутя відбулося поховання нашого земляка Дмитра Миколайовича Філаретова, який загинув у роки Великої Вітчизняної війни (77 років тому) під м. Смоленськ.

Його останки були доставлені зі Смоленської області Російської Федерації (де були ексгумовані) до Павлограда представниками пошукової групи Межрегіональної молодіжної ГО «Пошукове об’єднання «Тризна». Вони і знайшли останки загиблого червононоармійця в урочищі Малого Кропотово Сичевського району Смоленської області РФ. Про це кореспондентові розповіла онука загиблого Дмитра Філаретова Алла Валентинівна Жевжик, яка була присутня на похованні.

«Мій дід у 34-річному віці був призваний на війну 24 червня 1941 року Павлоградським районним військкоматом. Він провоював кілька місяців, посилав моїй бабусі листи у формі трикутників. А вже в листопаді він зник без вісти, – розповідає Алла Валентинівна. – Мій батько Валентин Дмитрович (син Дмитра Філаретова) та бабуся Віра Денисовна вже померли. Поки вона була жива, ми згадували про діда. Вона його чекала та шукала до останнього подиху. А потім все це якось забулося. І ось через 77 років пошукова група знайшла під Смоленьском останки із капсулою, з якої і достали маленький папірець з усіма даними мого діда – ім’я, прізвище, хто він, звідки та які в нього родичі. Хлопці з пошукової групи стали шукати родичів мого діда через усі соціальні мережі. Це повідомлення побачила моя сусідка та прийшла до мене. Каже: «Дивись, тебе шукають!». Від такої новини я спочатку була в шоці і розгубилася. Скільки років пройшло. Звісно, я захотіла забрати останки діда-героя. Але не знала як…».

Жінка каже, що у оформленні усіх документів, транспортуванні останків до рідного міста та захороненні (в тому числі закупівлі, виготовленні всієї необхідної ритуальної атрибутики, проведення церемонії відспівування) їй допомогли хлопці з пошукової групи, представники Павлоградського міськвиконкому, директор КП «Ритуал» Андрій Дубовський та священнослужителі Павлоградського благочіння. За це Алла Жевжик висловлює усім їм величезну та щиру подяку.

Алла Валентинівна розповіла, що останки діда знайшли разом з його військовою каскою. Але її на кордоні не пропустили та забрали, однак пообіцяли що помістять цей реквізит до музею війни та вишлють родичам відповідне фото.

На похованні також були присутні заступники міського голови Олена Шуліка та Олександр Радіонов, представники Павлоградського духовенства. Дмитра Миколайовича провели в останню путь, тепер вже на рідній землі, з усіма необхідними почестями.

Криста Офенбах