pavlograd.info 22.03.2018 19:16

В Павлограді, як і в цілому в Україні ситуація з туберкульозом дещо стабілізувалась, але про позитивні результати говорити зарано. Так за результатами 2017 року 81 житель міста захворів на туберкульоз, в минулому році у 84 павлоградців вперше було встановлено діагноз туберкульоз.

Про це в ефірі радіо «Самара» в рамках програми «Медікал-клаб» розповіла міський фтизіатр Олена Гриб.

Серед осіб, що захворіли більше третини мали пос тійне місце роботи, п’ята частина знаходиться на пенсії і третина хворих належить до групи непрацюючих осіб працездатного віку.

Кожного року на туберкульоз хворіють студенти, учні та жінки в декретній відпустці. Крім того, щороку значна кількість хворих на ВІЛ звертаються до лікаря з приводу туберкульозу, адже ризик захворіти на туберкульоз у таких осіб на 30 разів вище, ніж у людей без імунодефіциту обумовленого ВІЛ.

За умови несвоєчасного звернення до лікаря туберкульоз може призвести до смерті пацієнта. В 2017 році від туберкульоз померло 16 жителів міста, що менше ніж минулого року.

Досить високий рівень ризику у курців, через порушення захисної функції слизової оболонки дихальних шляхів. Крім того, високий ризик захворіти мають діти, бо їх імунна система ще не сформувалася, та люди похилого віку, через вікове ослаблення імунітету.

На жаль, пересічні громадяни також ризикують захворіти через погіршення екологічної ситуації , життєві стресові ситуації, погане харчування, перевтому. Туберкульоз не зважає на соціальний чи фінансовий статус. Основне значення має стан організму у момент «зустрічі» із збудником захворювання.

Коли ступінь ураження органа набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання, у неї спостерігаються: кашель, що триває понад два-три тижні; рясне потовиділення вночі; слабкість; безпричинна втрата ваги; підвищення температури тіла до 37 і більше без видимої причини, що триває понад тиждень.

У деяких випадках може бути кровохаркання, біль у грудній клітці, задишка.

За наявності хоча б кількох із перерахованих симптомів треба звернутися до дільничного лікаря за місцем проживання для обстеження на туберкульоз.