pavlograd.info 28.11.2022 12:31

Німеччина погодиться на приєднання до Європейського Союзу нових членів лише в тому випадку, якщо цей процес супроводжуватиметься реформою ЄС.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Euractiv.

Зазначимо, що пропозиції щодо реформування ЄС поки відхиляють, особливо східні і скандинавські країни-членів, але Німеччина впевнена, що можна досягти консенсусу щодо його реформування.

Статс-секретар Федеральної канцелярії і головний радник канцлера Олафа Шольца Йорг Кукіс заявив, що успіх реформи ЄС зводився б до того, "наскільки важко ми ведемо переговори" і "наскільки чітко ми повідомляємо, що ми дозволимо розширення лише за умови проведення інституційних реформ".

"Ми, як уряд Німеччини, маємо дуже чітку позицію щодо цього, і відповідь полягає в тому, що нам потрібна інституційна реформа. Принаймні одночасно з розширенням", – сказав він.

Додамо, що німецький уряд наголошував на важливості реформування ЄС з моменту приходу до влади минулого року. Відтоді уряд Німеччини прийняв більш "прагматичний" підхід, який передбачає інституційну реформу в рамках існуючої угоди.

Шольц особливо наголошував на необхідності переходу від одностайності до голосування більшістю у сфері зовнішньої чи податкової політики – те, що вже можна зробити в рамках існуючий договір.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн також підтримала ідею реформування. Проте кілька держав-членів виступають проти цього кроку.

Так, висунення реформи Євросоюзу як передумови розширення може значно сповільнити процес розширення, але також може вивести його з глухого кута і відкрити двері для реформ.

Нагадаємо, нещодавно президент Володимир Зеленський закликав країни НАТО підтримати заявки України на вступ до ЄС та Альянсу.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.