pavlograd.info 01.06.2018 03:45

У Петропавлівському районі троє мешканців отримали умовне позбавлення волі за крадіжку насіння у місцевого підприємця і тепер зобов`язані сплатити йому майже 75 тис. грн. в якості компенсації завданої шкоди. Про це йдеться у вироку районного суду від 18 травня.

Згідно з вироком, на лаві підсудних опинилися два гірника і один непрацюючий чоловік – батьки малолітніх дітей. Жоден з обвинувачених досі не мав проблем із законом. Двоє з них є рідними братами. Як встановило слідство, крадіжка чужого майна у великих розмірах за участю трійці сталася пізно ввечері 6 травня 2016 року в селі Хороше Петропавлівського району. Обвинувачені за попередньою змовою прийшли до приватного сховища на вулиці Чапаєва, у якому його власник зберігав елітне насіння соняшника. Перевсідчилися у відсутності перехожих і охорони, здолали паркан довкола будівлі, за допомогою металевого прута зірвали навісний замок на воротях складу і пробралися всередину. За версією поліції, зі складу потерпілого обвинувачені винесли 27 фасованих мішків посівного насіння соняшника марки «Лимагрейн (LG) 550» і «Сингента Конди» загальною вартістю понад 82 тис. грн. Частину вкраденого вони встигли продати.

Під час судового розгляду справи кожен з обвинувачених визнав свою провину в інкримінованому їм злочині. Чоловіки підтвердили викладені в матеріалах слідства обставини пригоди і розповіли, що вкрадене насіння вони відвезли на таксі до залізничної станції Брагинівка (селище Залізничне) і більшість (25 мішків) продали місцевому фермеру. Отримали від нього 10 тис. грн., які розподілили між собою. Два мішки залишили собі. За словами одного з обвинувачених, коли поліція викрила їхній злочин, він із братом відшкодували потерпілому завдані збитки в розмірі 78 тис. грн. Обвинувачені висловили каяття і просили не відправляти їх до колонії.

Зі свого боку, потерпілий пояснив, що він є фермером і вирощує сільгосппродукцію. Восени 2015 року він придбав 55 мішків насіння соняшника імпортного виробництва, яке зберігав у власному складі в селі Хороше. За словами фермера, коли сталася крадіжка, він викликав поліцію, а потім провів інвентаризацію наявного майна. Під час перевірки встановив об`єми вкраденого, а також виявив, що зловмисники розірвали інші 23 мішки з елітним насінням. Воно, мовляв, висипалося назовні і стало непридатним до висівання, бо змішалося зі сміттям. За словами фермера, процес висівання відбувається за новітніми технологіями з використанням надсучасної сівалки, яку можна завантажувати лише чистим і відкаліброваним насінням. Тож йому довелося купувати посівний матеріал повторно. На підтвердження своїх слів потерпілий надав суду відповідні документи і висунув обвинуваченим цивільний позов на суму 74,7 тис. грн. Обвинувачені цей позов не визнали, заявивши, що вказані мішки могли розірватися ще тоді, коли фермер їх розвантажував у сховищі.

Петропавлівський районний суд вивчив надані слідством матеріали кримінального провадження, вислухав аргументи сторін і на своєму засіданні 18 травня визнав кожного з обвинувачених чоловіків винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України («Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище») і призначив їм покарання у вигляді 3 років позбавлення волі умовно. Приймаючи таке рішення, суд врахував характерстики чоловіків, відустність у них судимостей і наявність дітей. Суд зобов`язав обвинувачених солідарно сплатити потерпілому 74,7 тис. грн. в якості компенсації завданої матеріальної шкоди. В разі незгоди з вироком сторони ще мають час його оскаржити.

Олекса Сурай