pavlograd.info 18.04.2018 16:50

Мешканець Петропавлівського району отримав 8 років колонії за спробу умисного вбивства знайомого своєї цивільної дружини. На тілі потерпілого обвинувачений залишив 27 ножових поранень. Причиною нападу стали ревнощі. Про обставини пригоди йдеться у вироку районного суду від 5 квітня 2018 року.

На лаву підсудних сів ніде офіційно не працюючий і досі не судимий чоловік. Інцидент за його участі стався 7 серпня минулого року близько 21.30 у під`їзді на першому поверсі багатоквартирного будинку. За версією слідства, обвинувачений напав на потерпілого з ножем, завдавши своїй жертві 27 ударів у різні частини тіла. Від отриманих поранень потерпілий знепритомнів. Але медикам пощастило врятувати чоловіка. Дії його кривдника правоохоронці кваліфікували як спробу умисного вбивства (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст.115 КК України).

Допитаний у судовому засіданні ймовірний зловмисник визнав той факт, що він завдав іншому чоловікові численні ножові поранення. Однак не погодився з тим, як його дії кваліфікувало слідство. За словами обвинуваченого, він схопився за ніж і вдарив ним потерпілого з метою самооборони, намагаючись, таким чином, захистити себе і свою дружину від непроханого й агресивного гостя. Чоловік також пояснив, що він ревнував свою співмешканку до потерпілого. І не дарма: мовляв, жінка зізналася, «що потерпілий її зґвалтував, але вона не заявляла на нього до органів поліції».

Обвинувачений також розповів, що того вечора він перебував разом із цивільною дружиною у неї вдома. Десь о 21.30 у двері почав грюкати її залицяльник, вимагаючи йому відчинити. Жінка просила непроханого гостя піти геть, але той не вгамовувався. Тому, сказав обвинувачений, він узяв зі столу ніж, дочекався, доки гість зірве з дверей засув і кинувся на нього. За його словами, під час боротьби потерпілий вкусив його за брову, а він у відповідь вдарив кривдника ножем у спину. Потім ще й ще. Скільки було тих ударів, він не пам’ятає. Коли отямився, попросив сусідів викликати «Швидку допомогу» до пораненого.

Натомість, потерпілий виклав суду власну версію пригоди. Він визнав, що дійсно намагався зайти до оселі цивільної дружини обвинуваченого. Ніяких погроз він при цьому не висловлював. Із господаркою квартири він справді мав приятельські стосунки, бо вона була сестрою його товариша. Коли ж йому ніхто не відчинив, він хотів було піти, аж тут у дверях з`явився обвинувачений і рушив на нього з ножем. Потерпілий запевнив суд, що чоловік намагався його вбити, і якби не медики, пригода мала б летальні наслідки.

Співмешканка обвинуваченого надала служителям Феміди доволі суперечливі покази. Спочатку вона підтвердила його розповідь, але під час додаткового допиту фактично спростувала сказане. Зокрема, жінка повідомила, що мешкає з обвинуваченим із 2011 року, впродовж цього часу цивільний чоловік неодноразово її бив, через те вона навіть не змогла виносити немовля. Свідок наголосила, що обвинувачений мав неврівноважений характер і дуже ревнував її до потерпілого. Із самим потерпілим вона дійсно мала приятельські стосунки. За словами жінки, того серпневого вечора він грюкав у її двері, але вона не злякалася – лише попросила гостя залишити їх у спокої. Також свідок розповіла: мовляв, коли за кілька днів після пригоди обвинувачений повернувся до неї і дізнався, що потерпілий залишився живий, то дуже шкодував про це, навіть погрожував «добити» його.

Суд вивчив надані слідством докази, вислухав учасників процесу і дійшов висновку, що обвинувачений казав неправду, коли пояснював свої дії спробою захистити себе й дружину від злих намірів потерпілого. В підсумку на своєму засіданні 5 квітня Петропавлівський районний суд визнав обвинуваченого чоловіка винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст.115 КК України і призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 8 років. Суд також зобов’язав його сплатити потерпілому 26 510 грн. в якості компенсації матеріальної і моральної шкоди. Обвинувачений має час на оскарженні вердикту.

Олекса Сурай