pavlograd.info 05.12.2017 10:42

У Петропавлівці суд покарав умовним терміном позбавлення волі водія іномарки, котра навесні 2017 року смертельно травмувала 43-річного пішохода. Обвинувачений свою провину визнав і висловив каяття. Про це йдеться у вироку районного суду від 28 листопада.

Згідно з матеріалами судового розгляду, нещасний випадок стався 30 квітня приблизно о 23.10 у селі Миколаївка Петропавлівського району. Автомобіль « Mercedes Benz 200», за кермом якого знаходився обвинувачений, рухався вулицею Центральною зі швидкістю 60 км/год. і включеним ближнім світлом фар. Попереду автомобіля правим краєм дороги у тому ж напрямку крокував пішохід. За версією слідства, наблизившись до потерпілого, обвинувачений не зменшив швидкість свого автомобіля і виявив неуважність до ситуації на дорозі. В результаті, іномарка серйозно зачепила пішохода, завдавши йому значні травми – переломи кінцівок, забій голови тощо.

Під час судового розгляду обвинувачений повністю визнав свою провину в інкримінованому йому злочині і підтвердив викладені слідством обставини пригоди. Додав, що він одразу зупинився і викликав до травмованого «Швидку допомогу». Також водій запевнив, що буде йому надавати матеріальну допомогу, доки постраждалий не одужає. Зі свого боку, потерпілий розповів, що ківтневого вечора він повертався додому з роботи, за 500 метрів до повороту на свою вулицю він почув звук машини і відчув раптовий і сильний удар. Чоловік підтвердив, що обвинувачений постійно оплачував йому лікування. Втім, від цивільного позову потерпілий не відмовився – сказав, що він був єдиним годувальником у сімї, а відтепер є інвалідом.

Призначаючи покарання водієві, суд врахував те, що досі він виявляв законослухняність, злочий скоїв через необережність і ненавмисне, допомагає потерпілому тощо. Врешті, на своєму засіданні 28 листопада Петропавлівський районний суд визнав водія винним у порушення правил безпеки дорожнього руху (ч. 2 ст. 286 КК України) і призначив йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі умовно і позбавлення на 1 рік права керувати транспортними засобами. Суд також зобов`язав чоловіка сплатити потерпілому 70 тис. грн. у якості компенсації моральної шкоди. Сторони ще можуть оскаржити цей вирок.

Олекса Сурай