pavlograd.info 14.04.2018 15:48

У Петропавлівці суд покарав умовним позбавленням волі трьох приятелів, яких визнав винними у скоєнні низки крадіжок кабелю, що належить комунальному підприємству Першотравенська. Про це йдеться у відповідному судовому вироку від 5 квітня.

Як свідчить вердикт, за плечима одного із трьох обвинувачених вже є судимість за крадіжку. Двоє чоловіків є вихідцями з Першотравенська, один – із Петропавлівки. Жоден не має офіційної роботи і сім`ї. Слідство інкримінувало спільникам скоєння впродовж місяця одразу 3-х крадіжок кабельної продукції загальною вартістю 13,612 тис. грн. і одну спробу викрадення кабелю на суму понад 2 тис. грн.

Перший епізод датований 12 жовтня 2017 року. За версією поліції, пізно ввечері трійця приїхала на старенькому легковику «Москвич-412» до південно-східної околиці села Миколаївка Петропавлівського району. Обвинувачені пересвідчились, що за ними ніхто не спостерігає, і за допомогою інструменту викопали із землі 3 метри кабелю марки СБ 3х95 вартістю 682 грн. Власником вкраденого майна є «Першотравенське міське житлово-комунальне підприємство».

Вже 21 жовтня минулого року спільники, за версією поліції, знов навідалися на околицю Миколаївки і вкрали вже 31,5 метр того ж таки кабелю. Цього разу збиток комунальникам склав 7 159 грн. Апетити зловмисників зростали, і вже за кілька днів, 30 жовтня, вони поцупили 21 метр кабелю на суму 4 773 грн. Четверта спроба крадіжки виявилася для обвинувачених невдалою. Як свідчать матеріали слідства, ввечері 9 листопада трійця мала намір викопати й завантажити до свого «Москвича» 9 метрів кабельної продукції Першотравенського «МЖКП» вартістю понад 2 тис. грн. Але чоловіків на місці злочину затримала поліція.

Під час судового розгляду кримінального провадження представниця комунального підприємства, яке є потерпілою стороною, пояснила, що впродовж одного місяця (жовтня-листопада 2017 року) злодії вирізали 65 метрів зазначеного кабелю, завдавши КП збитків на суму 125,716 тис. грн. За словами комунальниці, ця сума враховує не лише номінальну вартість вкраденого, а й роботи з відновлення кабельної мережі. Представниця «МЖКП» підтвердила цивільний позов підприємства до обвинувачених.

Самі ж підсудні хоч і визнали себе винними в інкримінованих злочинах і висловили каяття, з позовом комунальників не погодилися. За словами чоловіків, заявлена КП сума занадто перевищує вартість викраденого ними кабелю. Тому, мовляв, вони згодні повернути підприємству вартість продукції, але не бажають фінансувати відновлення пошкодженої мережі. Орган правосуддя на це не пристав. На своєму засіданні 5 квітня Петропавлівський районний суд визнав чоловіків винними у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 185, ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 185 КК України, і присудив кожного з них до 4 років позбавлення волі умовно. Суд також зобов’язав обвинувачених сплатити Першотравенському «МЖКП» 125,716 тис. грн. у якості компенсації завданої шкоди. В разі незгоди з вироком обвинувачені ще мають час на його оскарження.

Олекса Сурай