pavlograd.info 26.11.2018 17:47

За даними оперативного епідеміологічного моніторингу з 16 по 22 листопада в Дніпропетровській області з приводу гострих респіраторних інфекцій за медичною допомогою звернулися 14 тисяч 876 осіб. У порівняні з попереднім тижнем захворюваність на ГРВІ зросла на 7%, але цей показник нижче минулорічного.

У Павлограді, навпаки, рівень захворюваності на ГРВІ знизився на 2,1 %. Перевищення середнього обласного показника захворюваності на ГРВІ в місті не спостерігається. Про це кореспондентові повідомила начальник відділу охорони здоров’я під час Олена Герасименко під час апаратної наради.

Так, якщо в період з 9 по 15 листопада до лікарень міста звернулося 427 пацієнтів (в т.ч. 311 дітей) із захворюваннями на ГРВІ, то на минулому тижні – 418 павлоградців (289 дітей). З них направлені на стаціонарне лікування 16 пацієнтів (8 дітей) та 12 (12 дітей) відповідно до вказаних періодів часу. Випадків Грипу в Павлограді поки що не зареєстровано.

Що стосується загального стану по області, то серед дітей (віком 0-17 років) захворюваність на гострі респіраторні інфекції зросла на 9,8 % (переважно за рахунок дітей шкільного віку). Всього зареєстровано 10 тисяч 47 випадків захворюваності на ГРВІ.

У порівнянні з попереднім тижнем загальна кількість госпіталізованих осіб зросла на 14,7 %. Всього за звітній тиждень по Дніпропетровській області госпіталізовано 436 осіб, з них 368 дітей.

Летальних випадків через ускладнення від грипу, ГРВІ не зареєстровано.

Лікарі наголошують, що актуальним залишається проведення профілактичних щеплень від ГРИПу, поки на це є час. Так, в епідеміологічному сезоні 2018-2019 рр. в Україні циркулюватимуть три штами вірусів ГРИПу: А H1N1 (Мічиган), який у нас раніше не зустрічався; A H3N2 (Сінгапур); і вірус грипу типу В. Пік захворюваності на ГРИП очікується в січні-лютому.

«Зростання захворюваності буде спостерігатись саме через вірус грипу типу А. Тому бажано якомога швидше зробити собі щеплення у лікувальних закладах міста. Тим більше, що наразі усі вакцини вже є в аптеках», – повідомила міський епідеміолог Людмила Руденок.

Мінімальна вартість вакцини від ГРИПу в павлоградських аптеках складає 240-300 гривень.

За повідомленням Олени Герасименко, на сьогодні в Павлограді 127 чоловік вже зробили щеплення за власний кошт, в тому числі співробітники усіх лікувальних закладів міста.

Кріста Офенбах