pavlograd.info 01.02.2019 11:59

Цьогоріч в Павлограді медики запідозрили кір у 10 чоловік (п'ять у дітей та п'ять у дорослих). З них одна дитина підхопила хворобу у Західній Україні. Про це розповіла директор Центру первинної медико-санітарної допомоги Павлограда Олена Дуднікова.

«Кір поширюється повітряно-крапельним шляхом. Вірус може жити в повітрі до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Симптоми недуги – висока температура, кашель, нежить, висипи. Єдиний спосіб уберегтися від кору – вакцинуватися», – розповіла Олена Дуднікова.

Вона додала, що амбулаторії Павлограда забезпечені вакциною від кору в достатній кількості. Вакцина виготовлена в США. Діти отримують її безкоштовно. Якщо медпрацівники або викладачі віком до 30 років контактували з хворим на кір, вони також мають право вакцинуватися безкоштовно.

Іншим дорослим спочатку варто проконсультуватися із сімейним лікарем. Він визначить, чи необхідне їм щеплення. Якщо так, то вакцину можна купити в аптеці. ЇЇ вартість в Павлограді близько 400 гривень.

Довідка: кір –інфекційна хвороба, яка характеризується вираженою автоінтоксикацією, гарячкою, запальними явищами з боку дихальних шляхів, кон'юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини і висипом на шкірі. Це одне з найбільш заразних вірусних захворювань.

Востаннє в Павлограді кір реєстрували кір 10 років тому – 1 один випадок.