pavlograd.info 02.01.2019 16:32

У 2018 році лікарі Дніпропетровщини виписали понад 1,9 млн рецептів на препарати, які мешканці області отримали безкоштовно або із суттєвою знижкою. Такі переваги дала урядова програма «Доступні ліки». Про це повідомили в департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Скористатися перевагами «Доступних ліків» можуть люди із серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою, – пояснили в департаменті. – Аби приєднатися до програми, слід взяти рецепт у лікаря. З цим рецептом звернутися до однієї з аптек-учасниць проекту».

Що стосується Павлограда, то тут за рік Центром первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) було використано майже 3 млн 267 тисяч гривень на програму «Доступні ліки». Лікарями Центру (в тому числі амбулаторій) було виписано 82639 рецептів на отримання чи придбання зі знижкою «Доступних ліків». З них 68920 рецептів було виписано на ліки при серцево-судинних захворюваннях, 2045 рецептів – при бронхіальній астмі та 11669 – при цукровому діабеті (на препарати, що знижують рівень в крові).

Про це кореспондентові повідомила головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги м. Павлограда Олена Дуднікова.

На місяць по програмі «Доступні ліки» ми використовували в середньому 214 тисяч гривень.

Нагадаємо, що ще на початку листопада 2018 року в павлоградських аптеках стояли шалені черги за цими препаратам. А все через те, що, за повідомленням обласного Департаменту охорони здоров’я, на 2018 рік для Павлограда (для компенсації аптекам вартості лікарських засобів) в державному бюджеті було передбачено 2,5 мільйони гривень. Однак цих коштів виявилось недостатньо. Бо перелік препаратів за програмою був розширений ще на 13 найменувань і кількість бажаючих отримати безкоштовно чи за великою знижкою «доступні ліки» теж збільшилась.

В нашому місті програмою «Доступні ліки» користуються більше 5000 павлоградців. В нашому місці працюють за цією програмою 8 аптечних мереж. А коштів, які були виділені з держбюджету, для 100-відсоткового задоволення всіх потреб пацієнтів, кількість яких збільшується, не вистачало. Ми неодноразово повідомляли про цю проблему обласний Департамент охорони здоров’я. Після того фінансування програми для Павлограда (на відшкодування аптекам рецептів) було збільшено ще на 100 тисяч, але й це не допомогло. – розповідала в кінці листопада начальник відділу охорони здоров’я Павлоградської міськради Олена Герасименко. – І ось на реалізацію програми ми отримали ще 232 тисяч гривень з держбюджету за рахунок невикористаних коштів, які зняли з інших громад». Також на початку грудня Павлоград додатково отримав з держбюджету на цю програму ще більше 400 тисяч гривень. Таким чином, наше місто отримало на реалізацію програми «Доступні ліки» на 767 тисяч гривень більше, аніж планувалося.

Скільки буде коштів виділено на новий 2019 рік поки що невідомо.

Кріста Офенбах