pavlograd.info 28.12.2018 14:42

Останні кілька років Україну буквально «переслідує» ціла низька реформ. Вони стосуються майже усіх сфер нашої держави. Результати цих інновацій різні – є і негативні, і позитивні. Але по праву однією з найуспішніших реформ можна назвати реформу Міністерства освіти і науки України під назвою «Нова українська школа». Вона торкнулася і нашого міста – на прикладі загальноосвітньої школи № 9, що розташована у центрі Павлограда по вул. Озерній. І напередодні новорічно-різдвяних свят ця школа відзвітувалася за рік своєї роботи в рамках інноваційної реформи.

На сьогодні в ЗОШ № 9, яка працює як «пілотна» школа в рамках вищезгаданої реформи, навчається 1254 учні та працює 76 педагогів. До речі, школа № 9 – поки що єдина школа в Павлограді, яка вже другий рік працює за програмою та стандартами «Нової української школи». До слова, на Дніпропетровщині за цією програмою працюють лише 4 школи, включаючи нашу, а в Україні – 100 шкіл.

«Ми дуже дякуємо вам за підтримку, за допомогу та за виділені кошти з різних видів бюджету. Тому ми і взяли на себе сміливість запросити вас і відзвітувати про те, чим жили наша школа та й взагалі освіта нашого міста в цьому році, щоб ви побачили, що ми не займалися марнотрацтвом. Ті кошти і сили, які ви всі в нас вкладаєте ми намагаємося відпрацювати. Для нас 2018 рік був роком викликів та можливостей. І ми зрозуміли одне, що «Нова українська школа» – це переформатування всієї роботи закладів освіти. «Нова українська школа» повинна, перш за все, бути у голові вчителів та батьків наших дітей», – звернулася директорка ЗОШ № 9 Аліса Рябова до представників міської влади, відділу освіти та соціальних служб.

І повірте, такі слова директора – щирі та правдиві, бо школі насправді є, чим пишатися.

На сьогодні школа має 42 призери міських олімпіад з різних предметів, 14 призерів обласних олімпіад. І це є найвищими показниками серед усіх шкіл міста. Більше того, школа № 9 має переможців Всеукраїнської олімпіади та призерів всеукраїнського етапу Малої академії наук. Останнім досягненням школи № 9 є те, що вона увійшла до книги рекордів України за результатами проведення уроку доброти до Всесвітнього дня захисту тварин.

«4 грудня у нас пройшов 41 урок з цієї теми, а ще ми провели безліч виховних заходів до цього дня. Зокрема наші учні збирали корм та теплі речі для тварин, які потім вони особисто передали під час екскурсій працівникам міського притулку для собак та Станції юного натуралістів. Такого результату не має ні одна школа в Україні, яка зареєструвалась на участь у цьому проекті», – уточнює Аліса Вікторівна.

Вже два роки школа є фінансово-автономною. І в цьому є свої переваги, не дивлячись на те, що реалізувати це дуже не просто. Школа витрачає кошти саме на те, що необхідно. Водночас вона не втрачає можливості заощаджувати свої фінанси.

Також ця школа стала однією із перших в Павлограді, яка запровадила в своїй столовій систему аутсорсингу. Так, вартість зросла харчування, але зросла і його якість, яка задовольняє дітей, їхніх батьків та педагогічний колектив, каже директорка школи. Вартість обіду наразі складає 12, 15 та 20 гривень. Наприклад, в кожний обід входить гарнір, м'ясо (котлета чи гуляш), салат зі свіжих чи консервованих овочів, булочка або пиріжок, сік або чай, і перша страва (борщ чи суп), якщо обід коштує від 15 гривень. Що стосується цін на випічку, то найдешевша булочка коштує 2 гривні, найдорожча – 7,50. Зараз нема проблем із завозом продуктів – кожного дня привозять нові та свіжі харчі. В школі існує три зони для харчування: їдальня, буфет та лаундж-зона для старшокласників та вчителів. Можемо похизуватися, що наш досвід вже перейняли школи Першотравенська.

Школа є учасником багатьох міжнародних та всеукраїнських проектів та грантів. Зокрема енергозберігаючого проекту за підтримки Фінансової корпорації «НЕФКО», проектів «Чесна гра», «Не дай СНІДу шанс!», «Маршрут безпеки», «Психосоціальна підтримка ВПО» за підтримки німецької компанії «GIZ»; проектів фонду «UNICEF»; Міжнародної академії педагогічної творчості; освітнього проекту Вроцлавської Вищої Банкової школи.

Одним з найцікавіших проектів є проект під назвою «Любов. Повага. Секс» з сексуального виховання школярів.

«За результатами нашої роботи в цьому проекті розроблені методичні рекомендації та підручники, затверджені Міністерством освіти і науки України на наступний 2019 рік. Тепер ця програма буде обов’язковою для викладання у всіх школах країни, – хизується директорка. – Також ми брали участь у проекті Міністерства освіти «Всесвітній День гідності України». І перемогли – увійшли другими у перелік з 12 шкіл-переможців по всій Україні (з 500 шкіл-учасників)! Як результат, ми отримали безкоштовно для нашої бібліотеки 45 книжок літератури для позакласного читання».

В цій школі вперше в Павлограді був запроваджений клас за всеукраїнською програмою «Інтелект України» та проект «Логік».

Завдяки участі у міських програмах та конкурсу міні-грантів компанії ДТЕК «Громада своїми руками» в школі вже є своя арт-майстерня, методичний центр неперервної освіти «Генерація» та оновлений шкільний двір.

Є в школі і проекти, реалізовані власними силами. Це і кулінарний і різноманітні творчі конкурси, роздільний сміття, на якому, до речі, школи заробляє грошові кошти, Інтернет-простір тощо. Тут за кошти міської громадської організації об лаштований міні-спортзал для занять дітей бойовими мистецтвами.

«Ще одна цікав інновація, що подобається і дітям і їхнім батькам – школярі замість квітів на 1 вересня та останній дзвоник приносять смаколики, шкільне приладдя для тієї малечі, яка цього потребує», – додає Аліса Рябова.

Тут постійно проходять тематичні виставки творчих робіт, малюнків та поробок до усіх свят та визначних дат.

В школі працює і профорієнтаційний спільний з шахтоуправлінням «Тернівське» проект під назвою «Від школи до шахти».

А ще, багато і багато цікавого. Так що іншим школам міста є, на кого рівнятися. Бо ті, хто не стоїть на місті і щось робить, зрештою досягає успіху.

Кріста Офенбах