pavlograd.info 30.11.2017 18:18

Якби павлоградці не були байдужими до свого життя і здоров ` я, у місті вже не було б епідемії ВІЛ-СНІД. Принаймі, так вважають місцеві фахівці, котрі займаються профілактикою небезпечного захворювання. Нині на 107-тисячний Павлоград припадає 824 хворих на вірус імунодефіциту.

Про ситуацію довкола розповсюдженості ВІЛ 29 листопада, напередодні всесвітнього дня боротьби зі СНІД (відзначається 1 грудня), говорили завідувачка міським Центром профілактики ВІЛ-СНІД Лідія Василенко, заступниця головного лікаря пологового будинку Наталя Калініна і завідувач шкірно-венерологічним відділенням міської лікарні №1 Микола Боровик.

За словами Л. Василенко, з 824 зареєстрованих хворих на ВІЛ містян, 24 є дітьми. Ще близько 500 павлоградців, яким лікарі свого часу поставили попередній діагноз ВІЛ і які знають про це, не перебувають на обліку в міському Центрі і, відповідно, не проходять антиретровірусну терапію (АРВТ). Фахівець повідомила, що за 11 місяців 2017 року на облік до її закладу стало 114 хврих, а померли за цей час 35 осіб. Пацієнти з ВІЛ помирають тому, що приходять за порятунком, коли медики вже безсилі допомогти, зазначила лікар.

Вона пояснила, що розвиток хвороби має свою точку неповернення. Зазвичай, із ВІЛ при регулярному проходженні АРВТ можна жити повноцінно до глибокої старості. Але якщо не лікуватися, то людина помирає внаслідок слабкого імунітету від того чи іншого ускладнення. Зокрема, від туберкульозу чи неврологічної хвороби. «Мені запам’яталися слова однієї молодої жінки, котра довела себе ось так до важкого стану… Вона сказала: «Як шкода, що я не маю машини часу, аби можна було повернутися бодай на півроку назад». І так усі кажуть», – розповіла Л. Василенко. За її словами, близько 80 хворих на ВІЛ павлоградців, котрі є на обліку і знають про свою хворобу, вперто ігнорують безкоштовну і рятівну профілактику. «Я хочу запитати їх: на що вони сподіваються?» – сказала завідувачка Центром.

Лідія Василенко повідомила, що у 2017 році АРВТ почав проходити 141 новий пацієнт. Наймолодший мешканець Павлограда, який приймає профілактичні препарати від ВІЛ, має лише 4 роки, а найстаршому – 65. За словами лікаря, молодь стала менше інфікуватися небезпечним вірусом, можливо, через свою кращу обізнаність. Л. Василенко нагадала журналістам, що в світі під егідою ООН діє програма, відома, як «90-90-90». Це означає, що 90% ВІЛ-інфікованих повинні знати про свою хворобу, 90% із них мають отримувати АРВТ, а для 90% тих, хто проходить лікування, воно має бути ефективним. Програма передбачає подолання епідемії ВІЛ-СНІД до 2020 року. «Я, однак, сумніваюся, що в Україні це вдасться вчасно зробити», – сказала Лідія Василенко. Вона пояснила, що українці не так переймаються своїм здоров ` ям, як мешканці ЕС. «Бо коли людина хворіла 10 років і лише потім прийшла… Це безвідповідально, я вважаю. У Європі люди щодо цього більш свідомі», – констатувала лікар.

Її колега, Наталя Калиніна нагадала про так званий вертикальний шлях передачі вірусу – від матері до дитини. За словами фахівця, якщо вагітна жінка дотримуватиметься АРВТ, то її немовля народиться без ВІЛ. Щоправда, в такому разі, мамі доведеться вигодовувати свою дитину штучними сумішами, а не грудним молоком, зазначила Н. Калініна. До речі, за весь період реєстрації вірусу у Павлограді на обліку перебувало 26 вагітних із ВІЛ, 18 із них народили, усі діти були здорові. Завідувач шкірно-венерологічним диспансером Микола Боровик розповів журналістам про основний – статевий шлях передачі вірусу (54% хворих інфікувалися саме у такий спосіб). За словами фахівця, аби убезпечити себе від інфікування ВІЛ, варто якщо не відмовитися взагалі, то хоча б мінімізувати свої статеві стосунки і використовувати презервативи.

Олекса Сурай