pavlograd.info 13.03.2018 17:37

Принаймні про це запевнив міський голова Павлограда Анатолій Вершина 12 березня на засіданні комісії по транспорту разом із представниками громадських організацій, учасниками бойових дій та родинами загиблих атовців.

Нагадаємо, що питання обмеження кількості безкоштовних поїздок на місяць пільговикам та видачу пільгових проїзних квитків (талонів) із 1 липня озвучив міський голова ще три тижні тому, 22 лютого, на зустрічі з головами ОСББ. Така заява мера викликала соціальну напругу в місті та обурення громадськості.

Так, громадські організації Павлограда військово-патріотичної сфери (зокрема ГО «Патріот», ГО «Сили добра», ГО «Військово-патріотичне об’єднання «Хорт», ГО «Українське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО Західного Донбасу», члени ВО «Армія допомоги», ГО «Ветерани ОЗСП «АЗОВ» в Дніпропетровської області), волонтери та бійці АТО направили до міського голови Павлограда, виконкому та Громадської ради відповідне звернення із своїми претензіями та вимогами. Тож представників цих ГО і запросили на засідання комісії, щоб обговорити наболіле питання.

Міська влада пояснює свою пропозицію щодо введення талонів (проїзних квитків) для пільговиків тим, що місту просто необхідна система обліку в транспорті хоча б цієї категорії населення. Таким чином, як пояснив мер, управління соціального захисту населення в Павлограді зможе контролювати реальну кількість перевезень пільгової категорії та перераховувати гроші із міського бюджету перевізникам за це по факту.

Тож, після години бурхливих висловлювань і обговорень про те, що ніхто не має права обмежувати кількість поїздок ветеранів АТО в міських автобусах, талонами або чимось ще, що навіть постанова Кабміну не перекреслює Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», всі присутні таки погодилися з тим, що система обліку під час перевезення пасажирів, потрібна. Але пільгові проїзні квитки – це велика морока.

Представники громадськості та учасники бойових дій, присутні на засіданні запропонували владі та перевізникам вести у міському транспорті автоматизовану систему обліку оплати проїзду, наприклад, електронні квитки.

В свою чергу голова бюджетної комісії Павлоградського міськради Андрій Чернецький пообіцяв присутнім, що депутати готові розглянути питання про закупівлю валідаторів за рахунок міського бюджету (це спеціальний прилад з комп’ютерною програмою, за допомогою якого перевіряють достовірність різних документів або оплачують послугу), які дозволять проконтролювати кількість пасажирів пільгових категорій. І якщо депутати підтримають таку пропозицію, то на автобусних зупинках прийдеться ще й встановлювати електронні термінали, а у кожному автобусі – турнікети.

Чи погодяться на це депутати міськради, поки що невідомо.

Що ж стосується пільгових перевезень пенсіонерів, то тут замість того, щоб видавати їм талони, перевізникам запропонували у всіх автобусах возити їх за 50 або 60 % від вартості проїзду без обмежень по кількості. А пільгові рейси хочуть взагалі прибрати.

Тож, щоб вивчити всі ці пропозиції – всі "за" та "проти", розробити діючу та ефективну систему обліку пільгових категорій, які користуються послугами громадського транспорту, була створена робоча група, до якої увійшли представники влади, транспортного відділу, громадських організацій, волонтерів та учасників бойових дій. Робоча група працюватиме два рази на тиждень, а потім надасть свої пропозиції на розгляд депутатів міської ради.

Слід зазначити ще й те, що питання підвищення тарифу на проїзд теж поки що відклали і на найближчому засіданні виконкому його не розглядатимуть. Робоча група вивчатиме та аналізувати документацію з економічного обґрунтування підвищення тарифу.

Кріста Офенбах