pavlograd.info 08.03.2018 16:07

У Петропавлівці дві жінки влаштували сварку в приміщенні лікарні. Одна з них виявилася пацієнткою, інша – лікаркою. Причиною конфлікту опосередковано став цивільний чоловік відвідувачки. Втім, про ревнощі тут не йдеться. Лікарка і її колеги хотіли покарати пацієнтку за образи, але суд вирішив, що медикам самим варто замислитись над своєю поведінкою і не порушувати прав хворої людини.

Обставини інциденту, що стався 14 лютого 2018 року, містить постанова Петропавлівського районного суду від 2 березня. За версією поліції, о 22.20 жінка, на яку поскаржилися медики, зайшла до приймального відділення центральної районної лікарні і влаштувала сварку з лікаркою, котра її оглядала, а згодом і з її колегами. «Ображала їх брутальною лайкою, образливо чіплялася, чим порушила громадський порядок та спокій громадян», – йдеться у протоколі. Поліція інкримінувала молодиці скоєння правопорушення, передбаченого ст.173 КупАП («Дрібне хуліганство»).

Сама ж імовірна забіяка під час судового розгляду справи лише частково визнала за собою провину. Вона розповіла, що того дня, 14 лютого, святкувала вдома разом зі своїм цивільним чоловіком «День закоханих», випила 3 келихи вина і раптом відчула гострий біль у череві. Довелося викликати «Швидку допомогу». О 22.20 бригада медиків доставила її до Петропавлівської ЦРЛ. Огляд проводила лікарка, котра була вороже до неї налаштована. За словами молодиці, причиною цієї ворожості є те, що вона, пацієнтка, мешкає нині із чоловіком, котрий раніше мав шлюб із донькою медички.

Молодиця запевнила: кривдниця почала її нецензурно лаяти, тому й отримала на горіхи. Жінка пояснила, що не змогла стримати емоцій через сильний біль. За її словами, на крики збіглися працівники лікарні і, не розібравшись у ситуації, почали заступатися за свою колегу. Щоб не розпалювати конфлікт, зазначила молодиця, вона відмовилася від госпіталізації і пішла до своєї матері. Допитані в суді співробітники ЦРЛ підтвердили обставини, викладені в адміністративному протоколі.

Вирішуючи справу, суд зважив на те, що під час конфлікту пацієнтка дійсно була у «хворобливому стані» і потребувала госпіталізації – це підтверджує відповідна лікарняна довідка. Суд також нагадав, що, згідно зі ст. 20 КУпАП, людину, яка скоїла правопорушення в стані загострення хвороби і не могла керувати своїми діями, не можна притягати до адміністративної відповідальності. Крім того, зазначено в ухвалі, жінки хоч і сварилися між собою, але громадський порядок не порушували. Тому, на думку служителів Феміди, ознак правопорушення, передбаченого ст. 173 КУпАП, на яке вказують поліціянти, в діях пацієнтки немає. В підсумку, Петропавлівський суд постановив закрити вказане адміністративне провадження.

Ухвала містить ще одну настанову, адресовану медикам і їхнім керівникам. Цитуємо: «Суд також звертає увагу, що, відповідно до їхніх посадових обов’язків, працівники лікарні повинні були вжити заходів до недопущення порушення прав хворої людини, яка внаслідок хворобливого стану могла не контролювати свої дії, не дозволяти лікарці виясняти особисті стосунки на робочому місці». Сторони у справі ще мають час на оскарження судової ухвали.

Олекса Сурай