pavlograd.info 04.11.2021 03:36

Представители международного инвестиционного консорциума, созданного RSJ (Чешская Республика) и Isatex (Украина) 21 октября подписали Меморандум о взаимопонимании по внедрению котельных на биомассе с украинскими городами, в число которых вошел Першотравенск.

Об этом сообщает пресс-служба Першотравенского горсовета.

Першотравенск готовится к закрытию шахт и получит  на новую котельную 4 млн евро« У документах зазначається, що інвестори будуватимуть котли для спалювання соломи в Мелітополі та Першотравенську потужністю по 10 МВт на кожен. RSJ та Isatex розглядають можливість розробки котлів на біомасі також у містах Світогорськ та Лиман. «Зелене» тепло буде подаватися міським теплопостачальним підприємствам.

«Зелене» тепло буде вироблятися шляхом спалювання понад 11 000 тонн тюкованої соломи щорічно в кожному котлі потужністю 10 МВт. Таким чином, близько 11 000 000 гривень піде постачальникам соломи, включаючи місцевих фермерів. RSJ та їх партнери мають величезний досвід роботи з соломою: за останні 10 років вони спалили в котлах понад 2 мільйона тюків соломи (це майже 1 мільйон тонн). Для виготовлення котла планується співпрацювати з місцевими виробниками, так щоб основна технологія була виготовлена в Україні під чеським проектом і наглядом.

Крім того, на відміну від газу, що тісно пов’язаний зі світовими ринками, тепло з біомаси може забезпечити більш стабільні ціни на тепло. Крім того, використання палива місцевого виробництва сприяє впровадженню циркулярної економіки (“концепція острова енергії”) та забезпечує енергетичну незалежність для громад. Нові котли будуть надійним джерелом тепла для муніципальних потреб щонайменше на 20 років.

Першотравенск готовится к закрытию шахт и получит  на новую котельную 4 млн евро… Виробництво тепла в Першотравенську буде забезпечено навіть після закриття місцевих вугільних шахт без необхідності підключення до газової мережі.

Один котел потужністю 10 МВт на соломі вироблятиме до 35 000 Гкал “зеленої” теплової енергії на рік. Крім того, в кожному місті розглядається розширення проекту шляхом додавання другого котла на біомасі. Ціна придбаної теплової енергії дорівнюватиме 90% тарифу на виробництво теплової енергії, що застосовується для міського теплопостачальника у відповідному місті та періоді. Вартість проекту оцінюється в 4 000 000 євро для однієї котельні та 500 000 євро для створення ланцюжка постачання соломи.

Кожен котел потужністю 10 МВт дозволить заощадити 7700 тонн СО2ЄКВ для Мелітополя та 11500 тонн СО2ЄКВ для Першотравенська, зробивши міста більш екологічними. Тепло, вироблене з соломи місцевого виробництва, щорічно замінить близько 4 000 000 кубометрів газу та 7 000 тонн вугілля”, – говорится в сообщении.

Запись Першотравенск готовится к закрытию шахт и получит на новую котельную 4 млн евро впервые появилась .