pavlograd.info 13.11.2018 13:19

У понеділок, 12 листопада, близько десяти павлоградських атовців вийшли на мирну акцію протесту біля центральної автостанції міста. Вони виступали проти свавілля перевізників, які обслуговують міжміські маршрути.

Справа в тому, що деякі перевізники, які заключили договори з ТОВ «ДОПАС» на послуги пасажирських перевезень, з жовтня стали відмовляти учасникам бойових дій у пільговому (безкоштовному) проїзді з Павлограда (а також Дніпра, Кам’янського – авт.) до населених пунктів Донецької та Луганської областей, зокрема до Покровська, Костянтинівки, Лисичанську, Бахмут та Сєверодонецька. Касири на павлоградській автостанції відмовляються надавати безкоштовні квитки атовцям у згаданому напрямку. Про це кореспондентові розповіли кілька учасників бойових дій на Сході України.

Також журналістам стало відомо, що автотранспортне приватне підприємство «Сєверодонецьке Комфорт-Авто» надіслало на адресу дирекції «ДОПАСу» листа, в якому воно відмовляється надавати безкоштовні квитки пільговим категоріям, в тому числі учасникам бойових дій, до вищезазначених населених пунктів. Директор ПП Лигін О.Ю. в своєму листі «забороняє з 05.10.2018 року власникам автостанцій продаж пільгових квитків на міжміських автобусних маршрутах загального користування, яке обслуговує це підприємство (маршрути «Дніпро-Сєверодонецьк», «Кам’янське-Сєверодонецьк» – авт.)», посилаючись на «відсутність з боку державних органів компенсації витрат перевізника на перевезення пільгових категорій пасажирів та замовлень з боку органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, якими були б встановлені види та обсяги пільгових перевезень із визначенням порядку компенсації збитків від цих перевезень». Директор «Сєверодонецького Комфорт-Авто» стверджує, що його підприємство «не має фінансової можливості здійснювати пільгові перевезення пасажирів за власний рахунок».

Однак перевізник не врахував того, що своїми діями він безпосередньо порушує Закон України «Про статус ветеранів війни та гарантії їхнього соціального захисту». В п.7 ч. 1 ст.12 цього закону зазначено: «Учасникам бойових дій надаються такі пільги: безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання».

Так обурені цією ситуацією атовці знову спробували купити квитки до Сєверодонецька. Однак їм касири відмовили, посилаючись на вищезгаданий лист перевізника, копію якого вони продемонстрували через скло кабінки.

«Нам наказали не видавати вам безкоштовні квитки на ці маршрути», – відрізала касир.

Після чого атовці намагалися поспілкуватися із начальницею автовокзалу. Однак диспетчер повідомила, що їхня очільниця вихідна і її не буде на роботі кілька днів. Тоді учасники бойових дій визвали на місце правоохоронців. Поліціянти, які прибули на місце, встановили, що такі дії перевізника та працівників автостанції м. Павлограда є неправомірними і що вони порушують права пільговиків. Поліцейські прийняли у атовців заяви щодо вищезгаданих правопорушень.

«Який би наказ чи лист вам не надали перевізники, Закон України понад усе. А вищезгаданий перевізник не має ніякого морального права ставити себе вище за Закон та порушувати права пільгових категорій», – казали правоохоронці, звертаючись до працівників автостанції.

Водночас кореспондент звернулася до відділу перевезень ТОВ «ДОПАС» за коментарями щодо цієї ситуації. У відділі підтвердили, що, дійсно, вони отримали цього листа.

«Але це право перевізника – возити чи не возити пільговиків безкоштовно. Ми це не вирішуємо, бо є посередниками (мережею автостанцій) і лише реалізуємо квитки, а не надаємо послугу з перевезення. Перевізнику держава не компенсує збитки від перевезень пільгових категорій – тому він і відмовляє. А ще він посилається на постанову Кабміну, яка вийшла у березні, щодо компенсації перевізникам або пільговим категоріям населення в якості адресної допомоги вартості перевезень на міських та міжміських маршрутах. Тому ми радимо атовцям з цього питання звертатися не до нас, а до органів місцевого самоврядування або в управляння соціального захисту населення», – відповіли у відділі перевезень «ДОПАСу».

Кріста Офенбах