pavlograd.info 31.10.2017 16:47

Павлоградські медики наголошують: в Західному Донбасі навіть їстівні гриби можуть містити отруту. Ці організми здатні накопичувати в собі всі токсини, котрі є в довколишньому середовищі, і навіть мутувати. Тож, на думку фахівців, найліпше вживати гриби, вирощені штучно й придбані в супермаркетах. І в невеликій кількості.

На останньому засіданні міської комісії з питань безпеки життєдіяльності населення 24 жовтня керівниця міськрайонного відділу лабораторних досліджень Людмила Старішко нагадала статистику отруєнь дикорослими грибами в Україні і Павлограді.

«Щороку в лікувально-профілактичні заклади країни поступає до 250 осіб з такими отруєннями, – сказала фахівець. – У Дніпропетровській області в 2017 році зареєстровано 2 випадки з 3-ма постраждалими, серед них було 3 дитини. На сьогодні вже маємо 6 випадків із 9 постраждалими і 3 смерті внаслідок отруєння дикорослими грибами… У Павлограді на початку нинішнього року був зареєстрований 1 випадок отруєння грибами, але потім цей діагноз зняли. У людини, що скуштувала грибів, загострилися хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту. Хворого пролікували».

Л. Старішко нагадала, що гриби важко перетравлюються в організмі людини, тому додавати їх до свого раціону регулярно не слід. А людям похилого віку, дітям до 8 років і дорослим, котрі страждають низкою хронічних хвороб гриби взагалі не варто вживати. «Не можна збирати гриби поблизу автошляхів, залізниць, у промисловій зоні, сміттєзвалищ, поряд із полями, що проходять обробіток отрутохімікатами. Гриби мають властивість всмоктувати з повітря, землі й води усі токсини і інші шкідливі речовини», – нагадала Людмила Старішко. І вцьому позиції медиків і досвічених грибників збігаються.

До речі, свого часу інший павлоградський фахівець, завідувач реанімаційним відділенням міської лікарні №4 Юрій Арутюнян, говорячи про небезпеку вживання дикорослих грибів, зібраних поблизу Павлограда і довколишніх сел, наводив трагічний випадок. «На початку 2000-х років до нас привезли чоловіка, який 40 років свого свідомого життя мешкав у Сибіру, – розповів лікар. – Потім він переїхав до нас. Постійно збирав гриби, знав усі їх види… Він три тижні пролежав у токсикології і помер. Лікування проводилося в повному обсязі. Не дарма кажуть, що сапер і грибник помиляється лише один раз у житті».

Олекса Сурай