pavlograd.info 02.02.2019 16:10

Павлоградці, які з поважних причин не підписали декларації з лікарями первинної ланки, або просто не бажають цього робити, занесли до «червоного списку». Це значить, що держава не буде сплачувати в повному обсязі за медичне обслуговування таких людей. І декотрі послуги для них будуть платними.

Про це розповіла директор Центру первинної медико-санітарної допомоги Павлограда Олена Дуднікова.

На сьогодні декларації підписали 78 тисяч 555 павлоградців при чисельності містян, згідно з даними відділу статистики, майже 106 тисяч. Можна припустити, що близько 27 тис. містян перебувають у «червоному списку».

За пацієнтів, що вже підписали декларації, держава платитиме лікарю в середньому 370 гривень на рік. За ці гроші пацієнти безкоштовно отримуватимуть такі аналізи і дослідження: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; загальний аналіз сечі; глюкоза крові; загальний холестерин; вимірювання артеріального тиску; електрокардіограма; вимірювання ваги, зросту, окружності талії; швидкий тест на вагітність; швидкий тест на тропонін; швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити. Інші дослідження та аналізи виконуються за направленням лікаря у закладах спеціалізованої допомоги. А на тих, хто перебуває у «червоному списку» держава заплатить лише 120 гривень.

«Пів року такі люди мають право приходити до кожного з лікарів. На «червоний список» надається всього 120 гривень. Якщо людина прописана в Павлограді і вона в «червоному списку», то вона має право на безкоштовні базові аналізи: сечі, кров, холестерину та цукор. Якщо людина з такого списку не прописана в Павлограді, то такі аналізи вона здасть платно в амбулаторіях», – розповіла Олена Дуднікова.

Також отримати безкоштовну консультацію вузьких спеціалістів (наприклад, лора, хірурга, ендокринолога) без підписаної декларації буде неможливо. У такому разі доведеться пацієнту сплачувати з власного гаманця.

Процес підписання декларацій триває. Це можна зробити в будь-якій амбулаторії Павлограда. Процедура займає до 10 хвилин, без урахування часу проведеного в черзі (якщо такі будуть).