pavlograd.info 29.01.2019 15:25

29 січня на Алеї Слави відбулась церемонія покладання квітів з нагоди Дня пам’яті героїв Крут. Участь в ній взяли представники міської влади, молодь міста, волонтери, активісти.

Цей захід є нагадуванням про трагічні події, під час яких загинули сотні студентів на станції Крут. Тож на знак вшанування їх пам’яті пройшла церемонія покладання квітів на Алеї Слави та хвилина мовчання.

Нагадаємо, 29 січня відзначається 101 рік від трагічних подій української історії, коли за свободу і незалежність України у нерівному бою з більшовицькою навалою біля станції Крути загинули найбільш свідомі представники української нації – в основному студенти і юнкери, які об’єдналися в курінь Січових стрільців. Його очолив старшина Андрій Омельченко. Вишколеному муравйовському війську протистояли фактично діти й підлітки, які лиш навчилися тримати зброю в руках.

За різними джерелами тоді загинуло від 300 до 400 українських добровольців. Тих, хто потрапив у полон, червоні безжально розстріляли. Однак ці жертовні смерті не були марними, бій затримав більшовицьку армію та виграв для Української Народної Республіки певний час. Це дало змогу Центральній Раді укласти Брестський (Берестейський) мир 9 лютого 1918 року та зберегти молоду Українську Державу.